Schmidt najavio “Dan D”, odgovorio mu žustro Dodik: “Ako se neko usudi da pređe granice…”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da odluku o svim procesima i daljim kretanjima BiH mogu donijeti “samo izabrani predstavnici naroda koji za tako nešto imaju legitimitet, te poručio da će “”dan D` biti ako se neko usudi da pređe granice i realizuje scenario po kome se otvara prostor da on nešto nametne”.

Dodik je rekao da je Republika Srpska u svim svojim ranijim akcijama “dala jasan odgovor i spremna je za taj “dan D” o kome Kristijan Šmit priča”.

U obraćanju na mreži X, Dodik je poručio da su namjere Republike Srpske jasne – “želi da sačuva dejtonsku BiH i Ustav BiH, ali ako nastave s rasturanjem Dejtona dobiće samostalnu Republiku Srpsku i raspalu nefunkcionalnu Federaciju”.

“To je naš odgovor svima koji prijete napadima na Srpsku”, rekao je Dodik.

Dodik je predstavnike Bošnjaka na političkoj sceni ponovo nazvao “političkim muslimanima”.

“Problem koji imamo i koji traje još od konstituisanja vlasti je taj što politički muslimani nemaju kapacitet za samostalno donošenje odluka i bilo kakve pregovore. Njihova podređenost strancima koji su ih postavili vodi tome da se dogovori ne poštuju i da ozbiljno sumnjamo u njihovu odlučnost da BiH ide naprijed”.

“Isto tako i ove sarajevske stranke žele u EU, a na djelima nas vode sve dalje od tog puta. Toliko daleko da neki neimenovani stranac priča kako je sastanak političkih lidera, koji bi trebalo da bude normalan tok za dogovore i rješavanje svih pitanja – dan D”, rekao je Dodik.

Još je poručio da neće dozvoliti da “Amerikanci i Britanci suspenduju i pravo i pravdu”.

“Nećemo dozvoliti da Amerikanci i Britanci suspenduju i pravo i pravdu. Svako ko sumnja u naše riječi, neka ponovo pročita Dejtonski sporazum, Ustav BiH, ali i povelju UN. Naša prava i mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju su koncipirani na pravu i spremni smo da ih koristimo”, naglasio je Dodik.

Podsjećamo, visoki predstavnik Christian Schmidt izjavio je kako će dati još jednu priliku čelnicima vladajućih stranaka da se dogovore o izmjenama Izbornog zakona, a ukoliko se to ne dogodi intervenisat će izmjenama koje se nazivaju ‘integritet izbornog procesa’.

U drugom dijelu decembra, Schmidt je najavio da će nametnuti izmjene izbornih propisa kako bi osigurao poštene izbore u slučaju da se domaći dogovor ne postigne o tom pitanju u sljedeće tri do četiri sedmice.

Schmidt je za Večernji list izjavio kako te izmjene moraju doprinijeti da “izbori budu pravno sigurni kako bi BiH ispunila kopenhagenške kriterije” bez kojih nije moguće da postane članica Europske unije.

On je otkrio kako će se do kraja sedmice okupiti vodeći političari, što je, po njemu dan D.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.