Schmidt zakazao sastanak sa potpredsjednicima RS, Dodik namjerava spriječiti njegov ulazak u zgradu

Visoki predstavnik Christian Schmidt za sutra je zakazao sastanak sa potpredsjednicima Republike Srpske, Ćamilom Durakovićem i Davorom Pranjićem, u službenim prostorijama predsjednika RS-a. Generalni sekretar Službe predsjednika RS-a, u međuvremenu, zabranio je sastanke Schmidta u službenim prostorijama.

Također, izdata je naredba da se Schmidtu spriječi ulazak u službene prostorije.

Istraga.ba prva je objavila da je Schmidt za sutra u 15:00 zakazao jedan sastanak u zgradi predsjednika RS-a.

Potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković potvrdio je za Klix.ba da će sutra u Banjoj Luci imati sastanak sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, iako je generalni sekretar službe predsjednika RS-a Milorada Dodika izdao naređenje da se zabrani korištenje prostorija za sastanke sa Schmidtom i da mu bude zabranjen ulazak u zgradu.

“Prije svega, mi smo izabrani zvaničnici, i potpredsjednik Davor Pranjić i ja. Dakle nije riječ o potpredsjednicima kojima je šef Milorad Dodik.

Mi smo izabrani od vlastitog naroda, Hrvata i Bošnjaka, konstitutivnih naroda i podjednako nam pripadaju institucije, kao i predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku.

Mi imamo svoje kabinete i objekte.

Ja sam potvrdio sastanak na poziv visokog predstavnika Christiana Schmidta. A naredbe koje neko piše, treba znati da sekretar nije nadležan za to.

On može biti nadležan službi predsjednika i referentima.

Za mene je Christian Schmidt visoki predstavnik, i legalan i legitiman i najviši diplomata međunarodne zajednice u BIH”, rekao je Duraković.

Generalni sekretar Službe predsjednika Republike Srpske Jelena Pajić Baštinac zabranila je svima da koriste službene prostorije za sastanak s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

“Zabranjuje se svim licima koja koriste službene prostorije institucije Predsjednika Republike Srpske, a što se odnosi na Službu predsjednika Republike i potpredsjednike Republike Srpske, da u tim prostorijama organizuje sastanke sa licem koje se lažno predstavlja kao visoki predstavniku BiH Christian Schmidt, što je u skladu sa zaključkom Narodne skupštine Republike Srpske”, stoji u naredbi Generalnog sekretara koju je objavila Istraga.ba.

Upozorava se ukoliko bilo koja osoba koja koristi službene prostorije postupi suprotno naredni, smatrat će da je svojim postupanjem povrijedila status štićenog objekta.

“Te će Služba predsjednika RS-a nadležnoj Upravi za obezbjeđenje ličnosti i objekata Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a naložiti da postupi u skladu sa Zaključkom NSRS-a i spriječi ulazak Christiana Schmidta u navedene prostorije”, navedeno je.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.