SDA se oglasila o američkim sankcijama: “Precizno detektirani krivci za blokade i podrivanje Ustava BiH”

Stranka demokratske akcije (SDA) reagovala je nakon što su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije Marinku Čavari, predsjedniku Federacije Bosne i Hercegovine i Alenu Šeraniću, ministru zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Poručili su da pozdravljaju ovaj potez navodeći da su precizno detektirani krivci za blokade i podrivanje Ustava BiH.

“Odluka, njeno obrazloženje, kao i posebna izjava američkog državnog sekretara Antony Blinkena, jasna su poruka Sjedinjenih Američkih Država svim zvaničnicima u Bosni i Hercegovini koji proizvode blokade, pokušavaju suspendirati demokratska načela i podrivaju Ustav BiH.

Ohrabruje da su precizno detektirani krivci za političku krizu i blokade Federacije BiH, poput Marinka Čavare, ali i ostatka rukovodstva HDZ-a”, naveli su iz SDA.

Dodaju da je sankcionisanje Šeranića zbog promovisanja secesionističkih aktivnosti RS, vođenja procesa usvajanja antiustavnog Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS, poruka, kako naglašavaju, svim ljudima iz Dodikovog okruženja “da bi zajedno s njim mogli završiti na crnim listama zapadnih zemalja”.

“Nakon sankcija Šeraniću, vjerovatno će mnogi od njih postati svjesni da se upravo njihovi potpisi – a ne Dodikovi – nalaze na antiustavnim i nezakonitim dokumentima, što bi svakako trebalo da bude sankcionisano i od pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine”, poručili su iz SDA.

Podsjetimo, SAD su danas uvele sankcije Čavari i Šeraniću zbog toga što su, kako je navelo Ministarstvo finansija SAD-a, ovi zvaničnici ugrozili stabilnost regije potkopavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i demokratskih procesa ili institucija.

“Marinko Čavara i Alen Šeranić su nastojali slijediti etnonacionalističke i političke agende na račun demokratskih institucija i građana Bosne i Hercegovine”, rekao je podsekretar za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brian E. Nelson.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.