Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman: BiH da preseli migrante na istočnu granicu

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman očekuje da će BiH uz pomoć EU početi da ilegalne migrante razmiješta u kampove na ulazu u zemlju, odnosno na istočnoj granici, na teritoriji RS.

Grlić Radman je rekao da se Hrvatska protivi smještanju migranata po cijeloj BiH, što, kako kaže, zbog dugačke granice ugrožava bezbjednost i stabilnost Hrvatske.

“Nismo za to da se migranti raspoređuju po cijeloj BiH, jer bi se time dodatno opteretile država BiH i njeni kapaciteti. Hrvatska dijeli 1.000 kilometara dugu granicu sa BiH i time se ugrožava i sigurnost Hrvatske”, rekao je Grlić Radman u Mostaru, prenio je zagrebački Jutarnj list.

Pojasnio je da je Hrvatska predložila da se sva finansijska sredstva Evropske unije usmjere u jačanje institucionalnih kapaciteta BiH.

“Umesto sadašnjih kampova trebalo bi ih graditi na ulaznim tačkama na samoj granici, čime bi se lakše upravljalo migracijskom krizom uz pomoć institucija EU”, rekao je hrvatski šef diplomatije.

Najveći broj migranata u BiH se nalazi u Unsko-sanskoj županiji koja se graniči sa Hrvatskom i u Sarajevskoj županiji. Svi oni nastoje da ilegalno pređu granicu Hrvatske i nastave dalje prema zemljama Evropske unije.

Hrvatska je stav o promjeni smještaja migranata u BiH iznijela na posljednjem sastanku Savjeta za spoljne poslove EU, kaže Radan Grlić.

Novi pristup BiH bi, po njemu, podrazumijevao potpisivanje sporazuma s FRONTEX-om kako bi se migrantska kriza rešavala na ulazu u BiH, na njenim istočnim granicama.

“Migrantska kriza narušava stabilnost i funkcionalnost, a znate da je Hrvatskoj stalo do stabilnosti i funkcionalnosti”, kazao je Grlić Radman.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i rukovodstvo Republike Srpske do sada su se više puta izjasnili da neće dozvoliti izgradnju prihvatnih centara za migrante na teritoriji tog entiteta.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.