Šefica bh. diplomatije Bisera Turković objavila video brutalnih uvreda Milorada Dodika prema njoj: “On ima najmanje prava da dijeli diplomatske lekcije bilo kome”

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković saopštila je njena nota upućena Ambasadi Izraela i Ministarstvu vanjskih poslova ove zemlje, imala za cilj da popravi štetu i razjasni njihove kontradiktorne pozicije.

Uz to je objavila i odgovor članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, koji ju je jučer optužio kako nastoji “da nas posvađa sa prijateljskim Izraelom”.

Priložila je na Facebooku i video “sabranih” i brutalnih uvreda Dodika prema njoj.

“Milorad Dodik, kao osoba pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, političar koji je u rezoluciji Bundestaga te u izvještajima visokog predstavnika identificiran kao direktna prijetnja miru i stabilnosti BiH i regije, ima najmanje prava da dijeli diplomatske lekcije bilo kome”, stoji u statusu ministrice na službenom Facebook nalogu.

Njegov mandat je, navodi Turković, potrošen u izazivanju destabilizacije.

“Umjesto da kao član Predsjedništva BiH radi u interesu svih građana, da podržava reforme na evropskom putu,

Dodik je mandat potrošio na izazivanje sukoba i destabilizacije, ne samo unutar BiH, nego i sa međunarodnim prijateljima.

BiH je predana dobrim odnosima sa svim prijateljskim državama, uključujući i Izrael”, stoji u njenom saopštenju.

Podsjetimo, Ambasada Izraela za BiH je u ponedjeljak saopštila u memorandumu da podržava izmjene Izbornog zakona BiH koje su u skladu sa prijedlogom stranaka sa hrvatskim predznakom, a ujedno i pozdravila ohrabrujuće akcije koje su poduzele institucije Bosne i Hercegovine u cilju zaštite jevrejske zajednice i njenog položaja u zemlji.

Brojni bh. lideri su ovakve stavove proglasili kontradiktornim, a Turković je uputila i demarš kako bi zatražila pojašnjenje ne samo stavova, nego i svrhe dokumenta.

Tenzije se sve više povećavaju pred izbore.

Pogledajte i snimak koji je objavila.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.