Šefik Džaferović bi se danas trebao obratiti na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a uprkos Dodikovom negodovanju

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas bi se u 10:00 sati trebao obratiti pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), odnosno u 16:00 sati po srednjoevropskom vremenu, uprkos negodovanju Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH koji je to obraćanje nazvao privatnim rekavši da Predsjedništvo za to nije dalo saglasnost.

Riječ je o redovnoj šestomjesečnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj će se u ime BiH obratiti Džaferović.

Za vrijeme boravka u New Yorku Džaferović će se sastati sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterresom i predsjednikom Generalne skupštine UN Abdullah Shahidom, kao i sa ambasadorima država članica Vijeća sigurnosti UN.

U New Yorku boravi i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) koji je, prema ranijim najavama, trebao i govoriti na ovoj sjednici, što je, moglo bi se reći, dodatno razljutilo Dodika.

S druge strane, Dodiku smeta i to što će Džaferović, kako je naveo, najvjerovatnije govoriti loše o Republici Srpskoj te da je u New York otputovao bez usaglašenih stavova Predsjedništva.

“Ja sam članicama Vijeća sigurnosti pisao da Džaferović tamo iznosi svoje privatne stavove. Ukoliko takve stavove oni prihvataju onda najjače sile svijeta, prije svega zapadne, podržavaju raspad BiH”, rekao je, između ostalog, Dodik.

Planirano je da se osim Džaferovića na sjednici obrati i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt koji bi trebao podnijeti polugodišnji izvještaj o BiH.

Dio izvještaja je već izašao u javnost. Visoki predstavnik navodi da se Bosna i Hercegovina suočava s prijetnjama stabilnosti i integritetu, prije svega zbog zakona koje usvaja Narodna skupština RS.

Na 18 stranica, čak 70 puta se vlasti u Republici Srpskoj spominju u negativnom kontekstu.
Schmidt nije izostavio ni kako je ocijenio prijetnje HDZ-a o teritorijalnoj reorganizaciji BiH.

Podsjetimo da se Schmidt u novembru kada je također podnosio izvještaj, nije obratio ambasadorima s obzirom na to da se tome usprotivila Rusija.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.