Šefik Džaferović i Željko Komšić idu u Sloveniju bez Milorada Dodika, pročitajte zašto

Događaji Posljednje Vijesti

Predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović u srijedu će otputovati u Sloveniju kakao bi učestvovali na ovogodišnjem, 16. po redu, Bledskom strateškom forumu (BSF). Milorad Dodik neće učestvovati na BSF-u.

Glavna tema Bledskog strateškog, koji će biti održan u srijedu, 1. septembra, bit će budućnost Evrope, a upravo na tu temu sa liderima Evropske unije razgovarat će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić će učestvovati na panelu posvećenom budućnosti Evrope i njene otpornosti na izazove, sa predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Sassolijem, premijerima Češke Andrejem Babišem, Slovačke Eduardom Hegerom, Slovenije Janezom Janšom, Grčke Kirijakosom Micotakisem, Mađarske Viktorom Orbanom i Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Na tom panelu učestvovat će i državni sekretar Vatikana Pietr Parolin, predsjednik Evropskog vijeća Charles Michael i evropska komesarka za demografiju i demokratiju Dubravka Šuica.

U okviru Foruma, također, bit će razmatrane i šanse koje pruža oporavak od pandemije korona virusa po privredu, kao i pitanje proširenje Evropske unije.

Na panelu posvećenom proširenju Unije, koji će otvoriti predsednik Slovenije Borut Pahor, učestvovat će predsjednik Bugarske Rumen Radev, premijer Slovenije Janez Janša, članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić (bez Milorada Dodika), premijeri Crne Gore Zdravko Krivokapić, Albanije Edi Rama, Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, Poljske Mateuš Moravjecki, kosovski premijer Aljbin Kurti, kao i novi visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Dodik je ranije u okviru svojih blokada najavio je da neće prisustvovati ovom forumu.

Bledski strateški forum (BSF) godišnja je međunarodna konferencija koja se organizira od 2006. godine. Održava se na Bledu u Sloveniji.

Na tom panelu, bit će i Michel, kao i komesar za proširenje Oliver Varhelyi.

Generalni sekretar BSF-a Petar Grk rekao je danas da će 170 panelista iz cijelog sveta razgovarati o različitim aspektima budućnosti Evrope i da je to prioritet.

Također, Grk je naglasio da budući da će prisustvovati premijeri svih zemalja Zapadnog Balkana i članovi Predsjedništva BiH, BSF će biti priprema za neformalni samit EU i Zapadnog Balkana, čiji će Slovenija biti domaćin početkom oktobra.

Leave your vote