Šefik Džaferović nazire šta je posrijedi aktuelno: “Dodik pokušava iskoristiti činjenicu da je pažnja zapada usmjerena na Ukrajinu”

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u izjavi za ugledni Guardian upozorio je na rusko uplitanje u političku situaciju u našoj zemlji.

Džaferović je kazao kako je naša zemlja posebno ranjiva na uplitanje Rusije, jer Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva koji ima bliske veze s Kremljem, prijeti povlačenjem entiteta RS iz Oružanih snaga, pravosuđa i poreznog sistema, zapravo rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat 1995. godine.

“Dodik pokušava iskoristiti činjenicu da je pažnja zapada usmjerena na Ukrajinu, rekao je Džaferović za Guardian.

“U njegovom ponašanju ohrabruje ga Rusija, koja uvijek želi pokazati da može destabilizirati meko okruženje Evropske unije i NATO-a. Zapadne vlade bi to trebale puno ozbiljnije razmotriti i aktivnije i snažnije se angažovati u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji”, kazao je.

Dodao je kako su ovo mračni dani za Evropu i cijeli svijet.

“Svjedoci smo nečega što je strašno. Sličan užas smo vidjeli i ovdje u Bosni i Hercegovini 1990-ih godina”, rekao je Džaferović.

Podsjećamo, Džaferović se obratio nakon sastanka sa njemačkom ministricom vanjskih poslova Analenom Baerbock.

Džaferović je rekao da je ovo bio jedan veoma važan sastanak.

“Njemačka je veliki prijatelj BiH. Moj dojam nakon ovog sastanka je da možemo očekivati jedan snažniji angažman Njemačke i to ne samo u BiH nego u čitavom regionu, da bismo preboljeli postojeću krizu i nastavili svojim EU i NATO putem”, kazao je Džaferović.

Dodao je da je angažman potreban i da je u interesu svih da se iziđe iz trenutne političke krize u kojoj se BiH nalazi.

“Jedan od izlaza iz ove situacije je da se moraju odblokirati institucije BiH. Mi moramo poštovati Dejtonski sporazum sa svim onim što on znači. Ja mislim da je to najbolje za sve nas. Idemo dalje prema EU i NATO integracijama”, dodao je Džaferović

Naglasio je i da je jedan od zaključaka sastanka taj da se “mora prestati sa prijetnjama teritorijalnom integritetu BiH”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.