Šefik Džaferović ponizio Milorada Dodika: Zastupnici Evropskog parlamenta su vidjeli da je pokušao obamanuti međunarodnu javnost!

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović podržao je usvajanje amandmana Evropskog parlamenta, u kojem se postupci vlasti entitet RS jasno nazivaju secesionističkim, te se poziva Vijeće Evropske unije na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima.

Više od dvije trećine zastupnika Evropskog parlamenta je precizno definisalo poteze vlasti entiteta RS kao neustavne i secesionističke.

“Jako je važno da su zastupnici građana Evropske unije prepoznali šta se dešava i da su odbacili retoričke varke Milorada Dodika i njegova pseudotumačenja Ustava, kojima je pokušao obmanuti međunarodnu javnost.

Dodik je odbacio dijalog u institucijama, kao način rješavanja nesporazuma, te se okrenuo unilateralnim potezima s ciljem rušenja ustavnog poretka, uspostavljenog kroz implementaciju Daytonskog sporazuma. Svima je jasno da je Dodik prijetnja miru.

Nakon što su iscrpljeni svi drugi modaliteti, jedini način da se suzbije ovo potkopavanje mira jesu odlučne sankcije prema Dodiku lično i njegovim saradnicima u politici i biznisu”, poručuje Džaferović.

Podsjećamo, Evropski parlament usvojio je amandman trojice zastupnika u okviru godišnjeg izvještaja o Odboru za vanjske poslove koji poziva na sankcije članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku. Amandman su podnijeli zastupnici Pedro Marques, Tonino Picula i Thijs Reuten, a za njega su glasala 504 zastupnika u EP-u.

“EU oštro osuđuje neustavne, secesionističke poteze vlasti RS koje imaju cilj kreiranja paralelnih institucija za lijekove i medicinska sredstva, oporezivanje, pravosuđe, odbranu, i bezbjednost koje bi na taj način oslabile državne strukture Bosne i Hercegovine te postale egzistencijalna prijetnja državnom jedinstvu I teritorijalnom integritetu.

EU osuđuje štetnu ulogu regionalnih aktera i Ruskih spoljnih smetnji te poziva Vijeće da nametne ciljane sankcije Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima zbog njegovih koruptivnih radnji, kontinuirane destabilizacije zemlje I podrivanja suvereniteta I teritorijalnog integriteta BiH” stoji u objavi na Twitteru zastupnika Thijs Reutena.

U amandmanu se oštro osuđuju neustavne secesionističke mjere vlasti RS, čiji je cilj, kako se navodi, uspostava usporednih institucija u području medicine i medicinskih proizvoda, pravosuđa, odbrane, sigurnosti i oporezivanja.

U amandmanu se osuđuje i djelovanje vanjskih faktora na stabilnost BiH i uplitanje Rusije u unutrašnju politiku zemlje.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.