Šefik Džaferović poslao javnu i otvorenu poruku: “Dodik iz Predsjedništva odlazi poražen, neka urami na zid ANP koji smo usvojili”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je za Fenu kako odbijanje da se dodijeli dodijeli agreman novom njemačkom ambasadoru Thomasu Fitschenu nije stav Bosne i Hercegovine, već lični stav jednog člana Predsjedništva BiH.

Naime, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ponovo je odbio na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH dati agreman njemačkom ambasadoru Thomasu Fitschenu u BiH.

Ovo je drugo Dodikovo odbijanje da da agreman njemačkom ambasadoru nakon što je to već učinio 24. augusta.

Džaferović je izrazio je uvjerenje da to nije stav entiteta iz kojeg Dodik dolazi.

“Vidjet ćemo da li će, prvo, Dodik pokrenuti proceduru vitalnog entitetskog interesa, i na koncu da li će dobiti podršku u entitetskoj skupštini”, rekao je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Džaferović su glasali za dodjeljivanje agremana, a Džaferović navodi da je Njemačka jedan od najvećih prijatelja Bosne i Hercegovine.

“Dodikova odluka je nerazumna i štetna za sve, a najviše za entitet iz kojeg dolazi. Ovo je još jedan signal Evropskoj uniji da Dodik ne želi dijalog, već uporno izaziva tenzije i želi svima diktirati, pa čak i jednoj Njemačkoj “, kaže on.

Također, dodao je da svako na svijetu ima poštovanje prema Njemačkoj.

“Jedino Dodik ima takvu ‘mentalnu sposobnost’ da vrijeđa Njemačku. Danas je ponovo pokušavao na dnevni red staviti neke tačke, kako bi tobože dokazao da Predsjedništvo ne dopušta entitetu RS da se ekonomski razvija. Vrlo lako je dokazati da to nije istina”, pojašnjava Džaferović.

U ovom mandatu, kada je Dodik glasao protiv svih odluka, pa i protiv razvojnih projekata u entitetu RS, Komšić i Džaferović su glasali za njih.

Kada je glasao protiv milionskih iznosa za izgradnju vodovoda ili opremanje bolnica u bh. entitetu Republika Srpska, druga dva člana Predsjedništva su glasali za te odluke, pojasnio je Džaferović.

“Što se tiče Otvorenog Balkana, on tvrdi da treba ukloniti ekonomske barijere. Pozivam ga da prvo ukloni ekonomske barijere između dva entiteta u BiH, što je obaveza i po Ustavu.

Ako želi ekonomski razvoj RS, neka to prvo učini, a radit ćemo i na regionalnom tržištu kroz Berlinski proces”, dodaje Džaferović.

Na upit kako komentira uvrede koje je Dodik iznio na njegov račun, Džaferović kaže da se Dodik nije snašao u Predsjedništvu BiH.

“On dovodi u pitanje moju sposobnost. Koliko je ko sposoban vidjeli smo u protekle četiri godine. Neka urami ANP koji smo usvojili i okači ga na zid gdje bude u idućem periodu.

On je došao u Predsjedništvo arogantno, uvjeren da će nametnuti svoju volju. Uvjeren da će srušiti institucije. Odlazi u posve drugom raspoloženju, nemoćan, politički poražen i frustriran”, kaže Džaferović.

Ponovio je da je Predsjedništvo BiH organ koji treba da funkcionira na bazi dogovora i kompromisa, ali Dodik nije takva osoba i nema potrebnu uravnoteženost.

“On funkcionira po principu – ili će biti po njegovom, ili neće biti nikako. Dobro je što odlazi iz Predsjedništva. Njegovim odlaskom će i RS dobiti šansu da se što više razvojnih projekata realizira, na razuman način, uz poštovanje Ustava i zakona”, zaključio je Džaferović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.