Šefik Džaferović tako kaže: “Visoki predstavnik Christian Schmidt će Željku Komšiću morati pojasniti svoju izjavu”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je za N1 kako će visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt trebati pojasniti izjavu kako “Komšić predstavlja Hrvate, a birali su ga Bošnjaci”.

Schmidt je u nedjelju, 5. septembra, na konferenciji u Njemačkoj pod nazivom “Euroatlantske perspektive Bosne i Hercegovine“ govorio o potrebi izmjena Izbornog zakona BiH.

“Gospodin Komšić je hrvatski predstavnik u državnom predsjedništvu, ali su ga više birali Bošnjaci nego Hrvati. Koliko je sistem kompliciran, pokazuje i činjenica da je predstavnik Hrvata Čović izgubio u sučeljavanju s Komšićem”, rekao je tada Schmidt.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić nazvao je lošom ocjenom visokog predstavnika u BiH “da neudovoljavanje etničkom predstavljanju može dovesti do blokade izbornog procesa, pa čak i do ugrožavanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine“, rečeno je za Radio Slobodna Evropa iz Komšićevog kabineta.

Danas je za N1, u komentaru na izjavu Schmidta, Džaferović poručio da će visoki predstavnik “morati pojasniti svoju izjavu”.

Također, Džaferović se osvrnuo i na izjavu pojedinih hrvatskih političara kako su Hrvati ugroženi u Bosni i Hercegovini zaključivši da se više radi o osjećaju, nego o stvarnoj ugroženosti.

“Mislim da će morati pojasniti tu svoju izjavu. Govori se o osjećaju ugroženosti, a ne o pravoj ugroženosti. Osjećaj se može proizvoditi raznim mantrama, raznim pričama. Ja sam da se daju argumenti. Neka se pogleda u institucijama na svim nivoima koliko je kojeg naroda zastupljeno. Vidjet će se jasno da hrvatski narod nije manje zastupljen, čak je više zastupljen od onoga što mu pripada po Ustavu BiH. Izbor Komšića je po Ustavu BiH. Kazano je da Hrvata i Bošnjaka biraju građani u FBiH. Komšić nije hrvatski član Predsjedništva, nego pripada hrvatskom narodu i njega su birali svi građani u entitetu Federacija BiH. Isto tako ja nisam bošnjački član Predsjedništva”, zaključio je Šefik Džaferović.

Pogledajte snimak.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.