Šefik Džaferović veoma žestoko odgovorio na provokacije: “Ne može Milorad Dodik Njemačkoj držati lekcije o odnosu prema prošlosti”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je da izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na račun Savezne Republike Njemačke i njemačke ambasadorice u BiH, te mogućnosti dolaska njemačkih vojnika u EUFOR-a, predstavljaju izraz političke podlosti zasnovane na lažima.

-Milorad Dodik ne može držati nikakve lekcije Njemačkoj o odnosu prema prošlosti, niti ima bilo kakvog osnova za optužbe koje iznosi.

Njemačka se jasno odredila prema nacističkim zločinima i iskazuje iskreno pijetet prema žrtvama, poštujući istinu u prošlosti, za razliku od samog Dodika koji poriče istinu o genocidu u Srebrenici, vrijeđa žrtve i glorificira počinioce najvećih masovnih egzekucija na Evropskom tlu od Drugog svjetskog rata, ističe Džaferović u izjavi za Fenu.

Činjenica je i da je Dodik, navodi on, jedini lider na Zapadnom Balkanu koji se koristi istim vokabularom kao i ruska propaganda te Njemačku optužuje za nacizam, kao i da branioce Kijeva naziva naoružanim bandama, učestvujući u kampanji Kremlja koja ima svrhu opravdati agresiju, zločine protiv civila u Ukrajini i razaranje ukrajinskih gradova.

-Takvo lice, koje permanentno širi mržnju među narodima u BiH i potkopava mir, nije dostojno pozicije koju obnaša da zaslužuje da postane politička prošlost, zaključuje Džaferović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.