Selektor fudbalskih Zmajeva Faruk Hadžibegić progovorio i javno “otvorio karte”: “Nećemo moliti nikoga da igra za BiH, ali vrata su otvorena svima”

Zmajevi nastavljaju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, 23. marta dočekujemo Island u Zenici, tri dana kasnije igramo protiv Slovačke. Spisak je objavljen. Sa selektorom Farukom Hadžibegićem razgovaralo se o imenima, načinu na koji je birao igrače koji će nositi dres BiH, ali i o utakmicama koje slijede. Poručuje: “Euforija je najopasnija” i dodaje da je “ovo posao koji traži angažman svaki dan 100 posto”.

Govoreći za N1 Hadžibegić je rekao kako je zadovoljan što je dobio drugu priliku na mjestu selektora te govori o razlici između dva mandata. U ovom mandatu posjetio je fudbalere, pratio njihove utakmice u BiH i vani.

“Emocije su danas sasvim drugačije, ali je odgovornost puno veća. Želja svih je da se ode na Evropsko prvenstvo. Očekivanja su velika, realne mogućnosti postoje, ali nije to tako lagano. Imamo jednu grupu u kojoj će biti borbe do zadnjeg momenta. Želio bih da ima što manje ili nikako povrijeđenih i da naši igrači imaju što veću minutažu u svojim klubovima”, rekao je Hadžibegić u Novom danu.

Govoreći o spisku koji je izazvao brojne reakcije, kazao je kako je to njegov prvi spisak koji se mijenjao i zbog povreda i profila igrača koji su došli na mjesto onih koji su povrijeđeni.

“Tražio sam maksimalne minutažu igrača koji mogu biti na spisku. Mislim da je ovo u ovom momentu najadekvatniji spisak, slažem se da neko može imati drugo mišljenje. Spisak će se mijenjati za druge utakmice. Konsultujem se sa Stručnim štabom pred objavu spiska oko imena. S njima sam se i lomio oko nekih mjesta, ali ja snosim odgovornost”, rekao je.

Komentirajući slučaj Saida Hamulića naveo je kako je “čudno što se pravi polemika oko izjave momka koji nikada nije igrao za reprezentaciju, ali da pozdravlja njegovu želju da igra”.

“Nisam lično ni s kim razgovarati niti dao obećanja. On je odlučio da igra za BiH i to pozdravljam. Reagovao je iz razočarenja, to pripisujem njegovoj mladosti. (…) Ako neće igrati za BiH, nikoga nećemo moliti, ali vrata su otvorena svakome”, poručuje.

Komentirao je Premijer ligu BiH istaknuvši kako bh. fudbal napreduje. Istakao je kako ne može da vjeruje da Sarajevo i Željezničar igraju utakmicu pred praznim tribinama.

“Tužno je. Manji je kvalitet utakmice automatski. Ja sam razočaran. Ima prostora da se nađu bolja rješenja. Publika kada gurne svoju ekipu može biti bolji kvalitet utkati.

Obje ekipe imaju kvalitet i mogle bi se boriti za viša mjesta. Nama ne fali talenata, trebamo se pozabaviti talentima i posvetiti vrijeme”, rekao je Hadžibegić.

Govoreći o izazovima koji čekaju BiH na kvalifikacijama za EP kazao je kako pobjeda u prvim utakmicama može biti vjetar u leđa, ali ima još mnogo posla.

“Moj cilj i želja su da u novembru budemo u poziciji da odemo na EP. Situacija će se mijenjati i od stanja u drugim reprezentacijama – povrede, kartoni itd”, naveo je.

Smatra da je euforija najopasnija stvar u procesu stvaranja rezultata.

“Narod i publika želi uspjeh reprezentacije. Mi nažalost nismo iskoristili odlazak na SP sa Safetom Sušićem – to je ta euforija.

Fudbal je posao koji traži puni angažman sto posto svaki dan. Imamo želje, talenta, dobre trenere, ali moramo biti malo realistični u tome svemu šta se dešava i gledati šta su drugi radili, a mi nismo”, naveo je Hadžibegić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.