Selektor Zmajeva Faruk Hadžibegić čudnim pokretima privlačio pažnju u Zenici: Kako ovo objasniti?

Selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Faruk Hadžibegić očito se nije snašao na klupi Zmajeva zbog čega mnogi traže njegovu ostavku, a šef struke najboljeg bh. tima stigao je na svoj konto upisati i još jedan incident s fanovima.

Naime, na društvenim mrežama pojavio se snimak s naslovom “Nevjerovatna reakcija Hadžibegića na prozivke s tribina”, a na kojem se mogu vidjeti čudni pokreti selektora u trenucima općeg nezadovoljstva na tribinama stadiona Bilino Polje.

Kritike s tribina prema svemu sudeći teško padaju selektoru Zmajeva pa je tako i nakon poraza od Slovačke u Bratislavi imao žestok verbalni okršaj s navijačima koji ne priliči nogometnim terenima.

U međuvremenu je u četiri utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo upisao samo jednu pobjedu (Island) i čak tri poraza (Slovačka, Portugal i Luksemburg).

Posljednju blamažu doživio je upravo u Zenici budući da nas je Luksemburg razbio iako smo u prošlosti na takvim selekcijama popravljali gol-razliku.

“Teško je objašnjivo ovo što nam se desilo. Moja obaveza kao selektora je da preuzmem odgovornost za sve. Prije nekoliko dana protiv Portugala sam pohvalio ekipu za prvo poluvrijeme, a nakon svega nemamo pravo da se opravdavamo za ovo.

Mnogo igrača nam je nedostajalo, bilo povrijeđeno, rano smo primili gol i sve je to uticalo na rezultat utakmice. Došli smo u veoma tešku situaciju, moramo da analiziramo prije svega fizički pad koji imamo.

Danas nam je nedostajalo pet igrača i to je ‘luksuz’ koji BiH ne može da dozvoli jer nemamo veliki izbor igrača, svaki izostanak se osjeti. Dosta njih je prestalo igrati u aprilu, maju…”, pravdao se Hadžibegić nakon poraza od Luksemburga.

Hoće li Hadžibegić predvoditi selekciju i u nastavku kvalifikacija znat ćemo u uskoro budući da je predsjednik Nogometnog saveza BiH Vico Zeljković u intervjuu za portal Klix.ba najavio hitni sastanak nakon blamaže u Zenici.

“Ne možemo i nismo zadovoljni učinkom nakon četiri kola. Nije niko očekivao da ćemo osvojiti samo tri boda. Pogotovo što smo prošle godine napravili iskorak u Ligi nacija, što nam je i osiguralo baraž. Nije nam to nikakav alibi, ali eto barem imamo baraž. Rezultati nisu po planu i želji”, kategoričan je Zeljković na početku razgovora.

Ostanak ili odlazak selektora Hadžibegića je priča o kojoj se konstantno govori od posljednjeg sudijskog zvižduka na stadionu Bilino Polje u Zenici.

“Selektoru je veoma teško i samo skandiranje i sve što nosi taj posao. Nije jednostavno i najveći pritisak je na njemu. Već smo danas obavili neke sastanke, a nastavit ćemo i u narednim danima. U komunikaciji sam s direktorom Misimovićem, trebamo sutra ili za dva dana da se vidimo i sa selektorom.

Moramo se pogledati u oči i popričati pa da vidimo šta je najbolje za reprezentaciju, da pokušamo da je prodrmamo. Iako neko kaže da je sada samo teorija plasman na Euro, ne treba odustajati. Imamo i baraž, ali o tome ćemo kasnije. U narednih sedam dana sve će biti kristalno jasno u vezi selektora.

On ima ugovor do kraja ovih kvalifikacija, ali ovo su prirodne stvari koje se dešavaju u nogometu. Kao što niko nije priželjkivao, ubjeđen sam da nije ni on. Vidjet ćemo kako i on razmišlja nakon nekoliko prespavanih noći i šta je najbolje za nastavak kvalifikacija”, istakao je.

Osim Hadžibegića, publika u Zenici je tražila i odlazak prvog čovjeka bh. nogometa.

“A” reprezentacija nije jedino djelovanje Saveza

“To je sastavni dio ovog posla. Svaki posao nosi određene pritiske, a ovaj posao je takav da jednostavno se moraju trpiti neke stvari koje nisu takve u nekim drugim poslovima. Radimo svoj posao najbolje što umijemo. Naravno, ‘A’ reprezentacija je najvažnija za Savez, ali to nije jedino djelovanje koje Savez radi.

Radimo i u drugim segmentima. Postavili smo cilj plasman na Euro i ne bježimo od njega. Imamo u džepu zagarantovan baraž.

Imamo i činjenicu koju više ne koristim kao alibi, a to je da do sada nismo imali nijedan plasman na Euro, što ne opravdava ovaj sadašnji rezultat ili eventualno neuspjeh. Kao čovjek iz sporta razumijem da kada nije dobro i da neuspjeh ponese ljude. Tu ima i do ambicija i ispravnih nogometnih načela, ali i nekih drugih. Te neke druge stvari ne bih komentarisao”, rekao je Zeljković.

Pogledajte snimak koji se pojavio.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.