Šemsudin Mehmedović ogorčen odlukom SDA: Bakir konačno oteo stranku od članstva

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) odbila kandidaturu Šemsudina Mehmedovića za predsjednika, on se oglasio putem saopštenja za javnost koje u nastavku prenosimo u cijelosti.

-Na osnovu obavještenja Stranke demokratske akcije koje je objavljeno na web stranici SDA 28.9.2023. godine upoznat sam da je Izborna komisija SDA konstatovala da je jedini kandidat koji ispunjava statutarne uvjete za predsjednika Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović, te je ovjerila samo njegovu kandidaturu za predsjednika SDA.

Tajno glasanje

I pored toga što sam prikupio dovoljan broj kandidatura za izbor predsjednika Stranke demokratske akcije Izborna komisija je saopćila da sam imao osam kandidatura općinskih/gradskih odbora, što nije bilo dovoljno za ovjeru kandidature, te da je određeni broj kandidatura odbačen zbog predlaganja većeg broja kandidata.

Predlaganje većeg broja kandidata je mogućnost koja je predviđena Statutom i Pravilima izbornog postupka.

Naime Statut SDA propisuje da se izbori za sve organe i funkcionere SDA provode tajnim glasanjem između više kandidata.

Međutim, SDA je neposredno prije procesa kandidiranja donijela Uputstvo kojim je propisala da se za predsjednika Stranke može kandidovati samo jedan kandidat kako bi onemogućila bilo kakvu konkurenciju postojećem predsjedniku SDA.

VEZANI TEKST: Prof. dr. Esad Bajtal nakon hladnog tuša za Šemsudina Mehmedovića iz SDA: “To je strah vođa da izađu na ispit, na provjeru, jer demokratija je sistem stalne provjere”

Moje sprečavanje kandidovanja za poziciju predsjednika SDA pokazuje nedostatak hrabrosti predsjednika SDA, njegov nedemokratski i autokratski način upravljanja političkom partijom i nedostatak hrabrosti rukovodstva SDA da dozvole pluralizam i mogućnost kandidovanja većeg broja kandidata za poziciju predsjednika SDA.

Zaštita prava

S obzirom da su moja prava kao člana SDA i kandidata povrijeđena podnijet ću žalbu Apelacionoj komisiji SDA i zatražiti zaštitu svojih prava u sudskom postupku.

Na sve ovo najbolje da ništa ne komentarišem jer je ovo sve najavio upravo neprikosnoveni Bakir prije sedam dana, što pokazuje da on zna šta će se desiti u budućnosti, a to je znak stanja u SDA.

Kongres ostaje i vidjet ćemo možda ne bude izabran jedini kandidat.

Ovo što se dešava u SDA je znak da je Bakir konačno naslijedio stranku koju je oteo od članstva.

VEZANI TEKST: Elmedin Konaković javno progovorio o dešavanjima u SDA: Lijepa vijest za nas, uskoro će biti novih “izdajnika” koji će ih napustiti

Da li je to dobro za SDA a pogotovo za Bosnu i Hercegovinu, vidjet ćemo – naveo je Mehmedović u saopštenju.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.