in , ,

Šemsudin Mehmedović otvoreno i bez pardona o dešavanjima na KCUS-u: “Zabrinjavajući je trend ostrašćenih junoša koji u navijačkoj euforiji šalju zabrinjavajuće poruke javnosti”

“Ako se politika bilo čija svodi na kritici drugog, bez nuđenja rješenja u ovako teškoj situaciji, onda smo na gubitku svi”, zaključio je Mehmedović.

Dva pisma koja su objavljena u medijima, a iza kojih navodno stoje anesteziolozi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, podigli su veliku prašinu u javnosti.

Na konferenciji za novinare KCUS-a, koja je održana u ponedjeljak, direktor hirurških disciplina Nermin Granov i doktorica Lejla Vidović potvrdili su autentičnost drugog pisma, ali i dalje ostaje enigma oko prvog pisma, da li je autentično ili nije.

Dakle, oba pisma u bh. javnosti su izazvali mnoštvo reakcija.

Ipak, među onim koji se nije oglašavao je zastupnik SDA stranke u Parlamentu Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović.

Mehmedovića su kontaktirali novinari portala Source kako bi im prokomentarisao dešavanja u proteklim danima, s fokusom na dešavanja sa Kliničkog centra.

“U ovom političkom trenutku najbolji mogući potez svih političkih aktera u i oko Sarajeva bi bio da se uvede moratorij na bilo kakve izjave vezane za zdravstvo i zdravstvene radnike. Situacija je toliko kompleksna da bavljenje zdravstvenim ustanovama od strane nekompetentnih osoba ma iz kojih krugova dolazili dodatno pogoršava situaciju, podgrijava nervozu, uzrokuje izgradnju odbrambenih mehanizama i destabilizira prilike u ustanovama i time umanjuje njihov kapacitet, čime se direktno ugrožavaju životi pacijenata”, kazao je Mehmedović na početku razgovora.

Smatra da je Opća bolnica zauzela odličan kurs i da se puno ne obaziru na politikanstvo bilo čije.

“Zabrinjavajući je trend ostrašćenih junoša koji u navijačkoj euforiji šalju veoma zabrinjavajuće političke poruke javnosti koje su neumjesne, uvredljive, prijeteće, ideološki neprihvatljive i kao takve izazivaju reakcije javnosti koja je ionako zabrinuta”, istakao je Mehmedović.

Dodao je da je politika Vlade KS i odnosa sa Kliničkom centrom zabrinjavajuće kompleksna, te da ne doprinosi rješavanju problema, već, naprotiv doprinosi usložnjavanju.

“Svi mi očekujemo da se Vlada KS uhvati u koštac sa konkretnim problemima i da se prestane s obje strane sa izazivajućim izjavama. Svaka sumnja u bilo čiji rad podložna je provjerama agencija i institucija za provođenje zakona. Naslušali smo se kontra izjava, o validnosti respiratora i neispravnosti, o upotrebi i skrivanju, o znanju i neznanju itd”, naglasio je zastupnik SDA stranke u Parlamentu BiH u razgovoru za Source.ba portal.

Moli sve aktere da prestanu bar naredni mjesec s prepucavanjem, te da se strasti stišaju i da se trezvene glave pristupi rješavanju problema za dobrobit građana.

“Ako se politika bilo čija svodi na kritici drugog, bez nuđenja rješenja u ovako teškoj situaciji, onda smo na gubitku svi”, zaključio je Mehmedović.

Arhiv

Vlada FBiH poslala urgentnu poruku: BH Gas da izvrši povrat 1.600.000 dolara

Mučki provokator Emir Kusturica progovorio o Sarajevu: “Uopšte mi ne fali, doživljavam ga kao daleku tačku, kao da je skriven u frižideru”