Šemsudin Mehmedović upozorava otvoreno: Orban preko Dodika priprema Kristalnu noć za muslimane Evrope

Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Parlamentu BiH u svom odgovoru mađarskom ministru vanjskih poslova Petru Szijjartu, naveo je kako “ključno pitanje u regionu nije Bosna, već odnos EU prema desničarskim radikalnim pokretima u nastajanju, kojima pripada i Dodik i Orban, i Janša, ali i svi oni koji bi ugrozili političku stabilnost Evrope”.

BiH ne igra ključnu ulogu u regiji, kako želi prikazati Szijjarto, ministar vanjskih poslova Mađarske, ali od odnosa prema Bosni, zavisi dalji politički pravac razvoja u EU, naveo je Mehmedović u objavi na svom zvaničnom Facebook nalogu.

“Ključnu ulogu igra EU i odnos EU prema genocidnim i UZP politikama. Ključnu ulogu igra što Mađarska želi blokirati sankcije EU Dodiku.

Ključnu ulogu igra što je Mađarska na strani onih koji negiraju genocid. Ključnu ulogu igra uloga Mađarske u non-paperima o promjeni granica na Balkanu. Ključnu ulogu igra što Mađarska finansira secesionizam Dodika sa 100 miliona eura”, piše Mehmedović.

Naveo je i da je jedno od ključnih pitanja to hoće li EU sankcionisati Olivera Varhelyia.

“Ključnu ulogu igra pitanje: Hoće li u EU pobijediti EU koja preko Olivera Varhelyia, EU komesara za susjedstvo i proširenje, dogovora sa Dodikom, Vučićem, RS i Srbijom rušenje BiH preko zaključaka NSRS ili EU koja će zaustaviti sopstvene Dodike koji su krenuli mijenjati granice na Balkanu i time otvoriti put promijenama granica u cijeloj Evropi”, napisao je.

Podsjeća i na neke od nedavnih izjava mađarskog premijera.

“Ključnu ulogu igra odgovor EU na Orbanovu politiku koja autohtoni bosanski narod treitira kao problem integracije dva miliona muslimana. Mi nismo doseljenici, mi smo autohtoni Europski narod, za razliku od Orbana, Dodika i sličnih.

https://www.facebook.com/semsudin.mehmedovic.3/posts/10209381431769813

Oni su problem jer se nisu integrisali u civilizacijske vrijednosti, već su na strani zla. Ključnu ulogu igra scenarij Orbana i svih “EU Orbana” – svima je jasno da je Orban mobilizator snaga Evrope koje bi da pripreme Kristalnu noć za muslimane”, napisao je zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.