Šemsudin Mehmedović uzburkao duhove: “Skandal je ostao nezapažen! Nadgledao je odvajanje Crne Gore od Srbije, sada i Kosova. Dalje neću ni da pomišljam…”

Nakon što je Ambasada Slovačke u BiH vrlo neprimjerenom porukom čestitala Dan nezavisnosti BiH, oglasio se zastupnik u Paralamentu BiH Šemsudin Mehmedović.

On ocjenjuje da je Slovačka napravila diplomatski gaf.

“Ove godine Ambasada Slovačke povodom Prvog marta poslala je čestitku sljedeće sadržine: “Svima onima koji danas slave, želimo sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine!”

Ova skandalozna poruka u bosanskohercegovačkoj javnosti prošla je gotovo nezapažena.

Ovakvom “čestitkom” na svom zvaničnom twitter nalogu Slovačka daje legitimitet i svima onima koji ne slave Dan nezavisnosti. Država koja ima svoju ambasadu u Sarajevu, dužna je da se sa punim poštovanjem odnosi prema praznicima zemlje domaćina.Ovaj čin nije tek površan propust i ubijeđen sam da je u pitanju nekorektna namjera.

Koincidiralo je to sa dolaskom Slovaka Miroslava Lajčaka na Kosovo kao specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine. Jasno je da on radi po uputama EU i zna se ishod koji Srbija samo godinama prolongira. Dok je bio Visoki predstavnik u BiH Lajčak je u svojoj politici bio naklonjen Srbima i tako se i ponašao. Kao dokaz neka posluži činjenica da je bio ambasador u Beogradu, te da je na referendumu za nezavisnost Crne Gore i odcjepljenje od Srbije, predložio limit od 55 posto glasova ZA, što je do tada bilo neuobičajeno. Ipak, Milo Đukanović je na to pristao, a ishod je poznat.

Sada je Lajčak zadužen i da lagano privede kraju osamostaljenje Kosova, a u isto vrijeme njegova država putem ambasade u Sarajevu upućuje čestitku kojom prikriveno podržava separatizam (sve one koji ne slave). Ovo veoma loše prikriveno miješanje i zadiranje u unutrašnju politiku BiH, kao suverene države od strane Ambasade Slovačke, pokazuje politiku ove zemlje spram BiH.

Miroslav Lajčak je, dakle, nadgledao odvajanje Crne Gore od Srbije, sada i Kosova… dalje neću ni da pomišljam. Zato ovdje trebamo energično stati na branik suverenosti države. Jer, Miroslav Lajčak, Slovak, rendgetski je pregledao našu zemlju dok je u njoj bio Visoki predstavik međunarodne zajednice. Nažalost vrlo pristrasno se odnosi prema samo jednom narodu u Bosni.
Neka mu je na diplomatsku nečast”, napisao je Mehmedović na Facebooku.ž

VEZANI TEKST: Ambasada Slovačke na vrlo neprimjeren način čestitala Dan nezavisnosti BiH

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.