Senad Hadžifejzović

Senad Hadžifejzović pitao: “Ako bude rat, na kojoj će strani biti Hrvati? Ljubić: Ovdje nema uvjeta za rat…”

Posljednje Vijesti

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS BiH gostovao je kod Senada Hadžifejzovića na Face TV-u.

Hadžifejzović je upitao Ljubića na čijoj strani će Hrvati biti ako počne rat?

Ljubić: Ovdje nema uvjeta za rat, ne vjerujem da će ga biti! U BiH se vodio međuetnički građanski rat 90-tih!

Trenutno međuetničke tenzije nisu ništa manje nego pred početak rata, ali nedostaje regionalna komponenta. Sada imamo međunarodnu komponentu koja će spriječiti rat u BiH! Dejton je garant očuvanja mira! Ukoliko bi neko i htio ratovati, to mu neće biti dozvoljeno. Taj će biti zaustavljen. Dodik je rekao da ne razmišlja o ratu; ja bih prije rekao da neki bošnjački kadrovi prijete ratom.

Ovdje su na sceni dvije regresivne politike: jedna je Dodikova – on pokušava vratiti nadležnosti, a druga je politika koja pokušava uništiti konstitutivnost naroda. Ukoliko bi se prva politika realizovala, BiH vraća na 1995. godinu, a ova druga bi nas vratila u 1992.

I jedna i druga politika je potencijalno destruktivna. Čović šuti jer je najbolje da se ne svrstava ni na jednu od ovih strana. Hrvata se ovo itekako tiče, ali je ovo najbolji pristup. Hrvatski politički predstavnici ne mogu arbitrirati u ovim procesima! Čović ima intenzivnije kontakte sa Izetbegovićem i Radončićem, nego sa Dodikom. Ne postoji strateško savezništvo na relaciji srpska i hrvatska strana! Odbacujem tu stigmu!

Senad: Kako Vam ne smeta kad vam Bošnjak, Bakir, izabere Hrvata u Domu Naroda Federacije, a smeta vam kada Bošnjaci izaberu Hrvata, Komšića? Zašto Vam ne smeta što Hrvata nema u vlasti i u institucijama RS-a?

Zašto ne tražite treći entitet i na prostoru RS-a? Koja je razlika između otcjepljenja RS-a i stvaranja trećeg entiteta?

Sukobi su eskalirali nakon što je Inzko nametnuo Zakon o zabrani negiranja ganocida, a zapravo to nije suština tog zakona – on je mnogo širi! Dodikova politika je to dočekala kao povod za ove stvari koje se dešavaju; to nije razlog ili uzrok! SDA je ovladala OSA-om, Tužilaštvom, sudom, CIK-om… Ja vjerujem da su ovi potezi iz Banje Luke motivisani daljim oduzimanjem nadležnosti.

Treba se fokusirati na to kako rješavati stvari, kako izaći iz ove situacije! BiH može funkcionisati kao dogovor legitimnih predstavnika triju konstitutivnih naroda. Prvo: treba ozbiljno pristupiti izmjenama Izbornog zakona! Drugo: jasno je kako je formiran CIK! Dizajniran je da radi za SDA! Treće: bošnjački političari su se hvalili da su vladali VSTV-om!

Kad govorim o podjeli, nikada to ne smatram odvajanjem dijela BiH. Tu samo može biti govora o unutrašnjoj organizaciji. Treći entitet je svakako jedna od opcija! Mi moramo brinuti kako da integriramo BiH! Ja sam za da se BiH unapređuje na principima Dejtonskog sporazuma!

BiH je danas jedna institucionalna federacija. Da bi mogla ostati to, mora osigurati svakom od triju naroda da izabere legitimne predstavnike! Opcija koja je moguća jeste konstuituiranje BiH u tri federalne jedinice! Mi danas imamo “Eronet” koji ima pretplatnike gdje su većinom Hrvati, imamo EP Herceg-Bosne koja zna gdje naplaćuje struju.

Na neki način već imamo teritorije! Da li neko misli da će neko Vitez odnijeti iz Bosne?! U čemu je problem?! U presudi Sejdić – Finci se nigdje ne problematizira konstitutivnost naroda BiH! Konstitutivnost naroda čuva BiH! Hrvati nemaju stajališta o disoluciji i pripajanju dijelova BiH!

Ovo Predsjedništvo je najgore dosad! Izetbegović, Ivanić i Čović imali su uspješan mandat! Ljudi koji su glasali za Komšića neka se zapitaju! Izetbegović hoće Dom Naroda da prebaci u nešto slično Vijeću naroda RS-a! On je dao Dom Naroda, vjerovatno je tu bila dobra trgovina.

Federacija se može tranformisati u neku repliku RS-a, može biti konfederacija, ali to može biti opasno za BiH; konfederacije su najnestabilnije u političkom sistemu. Otcjepljenje ne zavisi samo od nas u BiH i RS-u; tu postoji međunarodni faktor!

Oni neće dopustiti da dijelovi BiH potpadnu pod jači ruski utjecaj! Mislim da nije Inzko trebao donositi zakon; mi sami moramo doći do tih stajališta!

Ja jesam bosanski patriota! Ja sam bio ratni hirurg, ratni ministar zdravstva! Ne moram nikome dokazivati svoj patriotizam! Uskoro će se desiti sastanak sa Palmerom; vjerujem da će tu početi ozbiljni razgovori o izmjeni Izbornog zakona!

Zadnjih godinu dana više Bošnjaci napuštaju BiH nego Hrvati! Ukoliko ovo mrcvarenje sa pitanjima koja nisu riješena potraje, odlazit će svi i za 20 godina neće biti nikoga! Ove epizode će biti riješene – ovako ili onako!”, zaključio je Ljubić.

Leave your vote