Senad Hadžifejzović uživo u Centralnom dnevniku: Dok je u RS-u zabranjen bosanski jezik, u Švicarskoj ga uvode u škole!

Jedan od najvećih neuspjeha bosanske politike nakon rata jeste to što se bosanski jezik ne može, ne smije, koristiti u školama RS.

Šta uopšte može ta politika ako za 30 godina nije uspjela u nečemu fundamentalno normalnom – da osigura da svako govori svojim jezikom na svakom dijelu zemlje.

U švicarskim kantonima bosanski jezik se može učiti. I taj, u velikoj mjeri i politički uspjeh, postigli su mladi koji uopšte nisu političari. Evo velike lekcije takozvanim velikim političarima.

Vrijeme je da se osigura da svako govori svojim jezikom!

Problem učenika/ca bošnjačke nacionalnosti u bh. entitetu Republika Srpska, osim što je i ove školske godine još jedanput podsjetio na diskriminaciju u obrazovnom sistemu, pokazao je i da je Bosna i Hercegovina država u kojoj se ne poštuju sudske presude, te da su Ustavom i evropskim konvencijama zagarantovana ljudska prava još uvijek samo mrtvo slovo na papiru.

Sa početkom nove školske godine još jedanput se aktuelizirao i problem korištenja termina “bošnjački/bosanski jezik” u školama u Republici Srpskoj. I dok su učenici/e lišeni/e elementarnih ljudskih prava i mogućnosti da pohađaju nastavu na maternjem, bosanskom jeziku, ne nazire se rješenje ovog dugogodišnjeg problema.

Početak školske 2021/2022. godine i ovaj put je obilježila vijest da su učenici/e područne škole “Liplje” kod Zvornika, zajedno sa roditeljima, stupili u štrajk jer im je i ove godine “onemogućeno izučavanje bosanskog jezika, te je u školske knjige upisan naziv jezik bošnjačkog naroda”.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.