Senad Hadžifjezović pronašao sestru Budu, domaćicu manastira Sopoćani koja ga kao dijete nahranila!

Face TV i Senad Hadžifejzović za vikend su radili emisiju Centralni dnevnik iz Novog Pazara, no stigli su napraviti i po koju priču iz sandžačkog regiona.

Fascinantna lična priča iz djetinstva Senada Hadžifejzovića o sestri Budi, domaćici koja i dan danas, punih 60 godina radi u manastiru Sopoćani!

Dijalog:

Senad: Nevjerovatna kultura poštivanja vjera i tradicija postoji u Sanžaku između Srba i Bošnjaka! U srpskim kućama se čuvalo posebno suđe, koje nikada nije umašćeno svinjetinom, samo za muslimane, komšije, prijatelje i kumove! Srbi u Sandžaku i BiH nikada nisu jeli, pili, duhanili za vrijeme Ramazana pred muslimanima!

Postoji jedna priča koja je mene formirala u nekom obliku! Imao sam desetak godina, kada me je otac doveo iz Bosne u manastir Sopoćani! Jedna žena mi je ostala u sjećanju kao časna sestra ili domaćica manastira! Pametnica me izdvojila iz tog društva, odvela me u kuhinju i skuhala mi je grah bez svinjetine! Niti sam to tražio! Niti joj je to ko rekao! Uvijek sam pričao o toj ženi! Veliki je to čin kulture! Ja sam ga upamtio! Kada sam čuo da je ta čuvena žena, sestra Buda, živa, ne mogu opisat taj grom sreće koji me je razvalio!

Otišao sam joj nakon toliko godina, samo da joj kažem: „Hvala ti na tvojoj kulturi“!

Sestra Buda: Sjećam se! Takvu me Bog dao! Niko mi to nije tražio, to je moja volja! Počela sam da radim ovdje i zavolela sam ovaj posao! 87. mi je godina života! Ovdje sam došla kao devojčica sa 17 godina! Srčani sam bolesnik! Ceo dan sam u kuhinji i navikla sam na vrućinu! Ovdje je dolazio i resul-ulema iz BiH prije 30-40 godina! Ja sam ga služila! Ovaj dom je posjetila cela Evropa! Hvala Vam kad ste zapamtili taj moj čin! Hvala Vam što ste došli! Da živite dugo godina svi! Da budemo uvek u slozi!

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.