Senad Lulić odveo Švicarsku do titule prvaka svijeta, pa poručio: “Ja sam pravi Švicarac”

Reprezentacija Švicarske osvojila je titulu u Arosi na neoficijelnom Svjetskom prvenstvu u fudbalu na snijegu pod nazivom “IceSnowFootball”, a junak domaćih bio je nekadašnji reprezentativac BiH Senad Lulić koji je nastupio kao gostujući fudbaler. Švicarska je u finalu pobijedila Njemačku 3:1, a do trijumfa ih je predvodio Lulić koji je bio najbolji strijelac turnira sa sedam golova zajedno sa Nijemcem Patrickom Helmesom.

Lulić je bivši reprezentativac BiH za koju je igrao 57 puta, a na pitanje kako se osjeća u dresu Švicarske, kazao je:

“Ja sam pravi Švicarac. Sa pasošem i ostalim. Ovdje sam odrastao i živim”, kazao je bivši nogometaš Lazija, a prenosi Blick.

Sa Lulićem u ekipi igrali su Blerim Džemaili, Pascal Thüler, Marco Zwyssig, Thomas Bickel, Marc Hottiger, Stéphane Chapuisat i kolumnista Blicka Kubilay Türkyilmaz.

Na turniru su nastupile i reprezentacije Njemačke, Nizozemske i Global United All-Stars, a među igračima su bili i brojni poznati asovi.

Roman Weidenfeller, Mario Basler, Aron Winter, Ronald de Boer, Wesley Sneijder, Mladen Petrić, Ivan Klasnić, Vincenzo Iaquinta, Mikaël Silvestre, Lorik Cana i ostali uveličali su ovaj događaj.

Nezvanično Svjetsko prvenstvo u nogometu na snijegu se posljednjih godina etablirao kao jedinstven i tradicionalan događaj, a ranije su nastupali i asovi kao što su George Weah, Giovane Elber, Jean-Marie Pfaff, Salvatore Schillaci, Lothar Matthäus, Carlos Valderrama, braća Niko i Robert Kovač.

Učešće su uzimali i veliki treneri Giovanni Trapattoni, Roy Hodgson i Otto Rehhagel, a gledaoci imaju priliku da izbliza vide nogometne zvijezde i uzmu selfi ili autogram – prenosi Klix.

Podsjetimo, Lulić je rođen u Mostaru 1986. godine, a teško djetinjstvo imao je u Jablanici tokom agresije na BiH.

Tri godine nakon završetka rata 1998. porodica Lulić otišla je za Švicarsku, gdje je Senad i počeo igrati nogomet.

Karijeru je završio 2021. godine i to nakon što je deset godina nastupao za rimski Lazio, a još je igrao za Young Boys, Grasshoppers, Bellinzonu i Chur.

Sa fudbalskom reprezentacijom Bosne i Hercegovine je učestvovao na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine, a za Zmajeve je ukupno odigrao 57 utakmica i postigao je četiri gola.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.