Sergej Barbarez nakon poraza od Italije: “Sad sam rekao u svlačionici, iako bi to bilo izjednačenje, bilo bi malo previše euforije da smo izborili 1:1”

Reprezentacija BiH je večeras doživjela minimalan poraz od Italije, a nakon utakmice se predstavnicima medija obratio selektor Sergej Barbarez. Istakao je selektor da je tim ispunio očekivanja u ovim mečevima sa aspekta zajedništva i hrabrosti koju je pokazao.

“Još uvijek sam pod nekim emocijama. Bilo je predivno večeras biti ovdje i biti dio ove ekipe, sa ovim momcima.

Igrali smo protiv dvije možda i momentalno najjače ekipe Evrope i možda u nekih 30 minuta u Engleskoj i nekih perioda od pet-deset minuta gdje nismo bili nešto dobri. To je ono o čemu sam i ranije govorio”, kazao je Barbarez i nastavio:

“Ovih osam utakmica do kraja ove godine su veliko bogatstvo za nas, za ovu mladu ekipu. I bez 14-15 igrača, i bez obzira na nezgodan junski termin koji stalno pominjemo, meni je drago da smo igrali ove mečeve i da smo provjerili dosta igrača.

Ne mogu reći da sam zadovoljan, jer smo izgubili, ali sam presretan jer smo dobili dosta toga”.

Selektor je prezadovoljan napretkom igrača od prvog dana priprema do danas.

“U planu je uvijek da dobijemo, ali neće mi biti dosadno da ponavljam da trebamo biti realni, da trebamo da znamo gdje stojimo i koliko utakmica smo izgubili u prošloj godini, i ove dvije naravno. Kažem vam, ovo je neki novi put, imamo neke nove ideje, ubijeđeni smo da ovi momci to mogu.

Vidjeli smo šta se sve desilo u ovih deset dana, kakav je razvoj kod svakog pojedinačno i kakva su shvatanja reprezentacije nastala.

Rodio se taj neki duh, vidjeli smo poslije utakmice njihovo zajedništvo, to je to što nas čini sretnim i rekao bih, neki prvi plan je uspio, da ih spojimo, da ih potaknemo da budu još više voljni i željni da igraju za našu zemlju”, poručio je Barbarez – prenosi Oslobođenje.

Složio se sa komentarom da su golmani odradili dobar posao u obje utakmice, ali istakao je da ne želi samo njih dvojicu izdvajati u prvi plan.

“Sigurno su oba golmana bila na visini zadatka, i Nikola u Engleskoj pored tri primljena gola, i danas Kenan sa nekom drugom idejom da više igramo.

Možda je to izgledalo malo opasnije, ali to je to što želimo da uvedemo, da se posjed lopte poboljša, da se igra od golmana i od zadnje linije. Ne bih izdvojio samo njih dvojicu, biloje tu dosta dobrih momenata, od novih igrača, kako su prihvatili ideju.

Kažem vam, nije jednostavno u ovom momentu jednostavno igrati za reprezentaciju, ali svi su oni dokazali da to žele, što je najvažnije”, kazao je Barbarez.

Barbarez je čestitao igračima na hrabrosti i na tome što su se mnogi od njih žrtvovali za ekipu.

“Ovaj period priprema je bio neopisivo uzbudljiv sa aspekta kako su se momci razvili sa aspekta volje, želje i zajedništva, što nas nije krasilo. To je činjenica. Nijedna odbrana ne može igrati ako cijela ekipa ne igra dobro.

Toliko momaka iz veznog reda se mnogo žrtvovalo, skidam im kapu na neodustajanju, na voljnom momentu. Bila nam je velika ideja imati hrabrost i mi smo pokazali hrabrost protiv Italije.

Imali smo neke tri stopostotne šanse, i slobodnjak koji je za nas velika šansa. Ta hrabrost koja se nadovezuje na zajedništvo naslanja se na naš plan koji imamo za budućnost i time sam večeras bio jako zadovoljan.

Govorio je selektor i o šansi za Ahmedhodžića u sudijskoj nadoknati iz koje je reprezentacija BiH mogla stići do poravnanja.

“Moramo i sebe pohvaliti, imali smo i mi hrabrosti u 87. minuti poslati dva stopera u napad i rizikovati. Zašto da ne, samo tako možemo napredovati. Anel je imao šansu iz tog presinga, i to je pokazatelj voljnog momenta.

Sad sam rekao u svlačionici, iako bi to bilo izjednačenje, bilo bi malo previše euforije da smo izborili 1:1.

Mogu ja i računati da je tako bilo, ali ipak želim da sve ide po redu. U ove dvije utakmice desilo se dosta toga pozitivnog i poslije ove godine, poslije ove Lige nacija, biće to neka nova Bosna i Hercegovina”, kazao je Barbarez za kraj.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.