Šesnaestogodišnja Elma u Londonu plesom predstavlja historiju bosanskog rata: “Moja porodica je to doživjela iz prve ruke”

Šesnaestogodišnja Elma i njen mlađi brat rođeni su u Londonu. Odrasli su u porodičnoj atmosferi gdje je neizbježna tema nedavni rat u domovini njenih roditelja. Pohađa nastavu na prestižnoj Medjunarodnoj Baccalaureate školi u Londonu a za završni rad odlučila je da na kreativan način predstavi rat u Bosni I Hercegovini.

“Moj projekat je bio da plesom predstavim istoriju bosanskog rata. Razlog zašto sam se odlučila za ovaj projekt je taj što sam izuzetno strastvena prema plesu i izuzetno sam fascinirana istorijom bosanskog rata, jer su to članovi moje porodice doživjeli iz prve ruke. Tako sam odlučila biti kreativna i uklopiti bosanski rat u emotivan, savremen ples. Takođe sam se odlučila za ovu temu jer želim podići svijest o onome šta se dogadjalo tokom rata u Bosni i Hercegovini. Nema puno ljudi koji znaju o kravavom ratu u Bosni, pa mi je izuzetno važan odabir ovog mog ličnog projekta.” kazala je Elma.

Elma je pohađala i nastavu u BH dopunškoj školi Hefrtfordshire. Nedavno imali smo priliku vidjeti dio njene koreografije kada je nastupila na centralnoj manifestaciji povodom obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u Velikoj Britaniji, u organizaciji BH UK Networka.

Ponosni smo na Elmu i mlade generacije koje uvijek nađu način da nas prijatno iznenade svojom kreativnošću.

Naravno da su sretni i ponosni i roditelji, kako postignutim rezultatom tako i izborom teme. Otac Samir je iz Banjaluke, a majka iz Senja.

“Danas nas je Elma sve učinila vrlo ponosnima, ne samo zato što je postigla najvišu ocjenu iz svog ličnog projekta i osigurala svoje mjesto na ISL koledžu, već nas je učinila ponosnijim onim što je odabrala za svoju temu i kako predstavlja zemlju svog porijekla. Ples koji predstavlja historiju bosanskog rata. Napisana u 4000 riječi i koreografiji koju je sama izradila. Zaista inspirativna. Bravo, draga moja i puno sreće na vašem obrazovnom putu”, izjavila je ponosna mama Irma.

Uz čestitke što na kreativan način podiže svijest o ratu u našoj domovini, Elmi želimo mnogo sreće u daljnjem školovanju.

BH UK Network

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.