SIPA dobila naredbu iz Tužilaštva BiH da sasluša Bakira Izetbegovića, Emira Suljagića i Reufa Bajrovića

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) dobila je naredbu Tužilaštva Bosne i Hercegovine da sasluša predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, direktora Memorijalnog centra Potočari Emira Suljagića i potpredsjednika Američko-evropske inicijative Reufa Bajrovića.

Ovu informaciju za N1 potvrdio je direktor SIPA-a Darko Ćulum naglasivši da je nalog od Tužilaštva BiH stigao od prije nekoliko dana te da bi u skorijem roku njih trojica trebala biti saslušana.

“Riječ je o raspirivanju mržnje i to datira od prije dvije godine”, naglasio je Ćulum.

Kada je u pitanju Bakir Izetbegović, Ćulum je precizirao da je Tužilaštvo kao sporno uvidjelo njegov govor na predizbornom skupu u Hadžićima održanom prije dvije godine.

Podsjećanja radi Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske Republikanske stranke je prije dvije godine protiv Izetbegovića, Suljagića i Bajrovića podnio krivičnu prijavu, a zbog, kako je tad naveo, izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

U naredbi se navodi da se pozivaju zbog krivičnog djela 145a KZP BiH.

U ovom članu Zakona stoji:

(1) Ko javno izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini, kazniće se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

ČITAJTE I OVO: Pojavio se skandalozan snimak, svijet danas usvaja rezoluciju, a Dodik iz Srebrenice poručuje: Jesam li u krupnom kadru, nije bio genocid

(2) Ko javno podstrekne na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv grupe osoba ili člana grupe određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, ako takvo ponašanje ne predstavlja krivično djelo iz stava (1) ovog člana, kazniće se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Pozivi za saslušanje, bit će im upućeni najvjerovatnije sljedeće sedmice.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.