Situacija postaje veoma ozbiljna: Božo Ljubić traži reakciju OHR-a, Željko Komšić mu odmah žestoko odbrusio “koliko puta EU treba da to odbaci”

Nakon što je Bundestag usvojio rezoluciju o BiH i odlučili poslati njemačke vojnike u BiH, a za stanje u zemlji optužili dvojicu lidera Dodika i Čovića, stižu reakcije.

Prvi čovjek HDZ-a još jednom poručuje da BiH može opstati samo kao zemlja tri konstitutivna naroda, njegov kolega iz HNS-a traži od visokog predstavnika da nametne legitimno predstavljanje – prenosi N1.

Nakon što je juče ostvario politički uspjeh u Bundestagu, njemački parlamentarac Adis Ahmetović danas je stigao u BiH. Prvo na bajramsko čestitanje kod reisa, a potom i na razgovor sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem. Izjava nije bilo, a Džeferović je kratko na društvenim mrežama poručio da je Ahmetoviću zahvalio na zalaganju.

“Koncept konstitutivnih naroda je propao. Moramo imati jedan glas za sve u BiH. Mora vrijediti jednakost za sve. Moramo podržati BiH na putu ka EU”, poručio je jučer Ahmetović kolegama u Bundestagu,

Prvi čovjek HDZ-a BiH poručio je da je opasno pretvaranje BiH u, kako kaže, navodnu građansku državi, kako bi najbrojniji narod ovladao.

Ubrzo je stigla reakcija iz Naše stranke.

“Dragane, trebaš pod hitno upozoriti sve one hiljade Hrvata, Bošnjaka, Srba i drugih pred ambasadama koji iz ove tvoje predivne diktature konstitutivnih narode odlaze u građansku Njemačku, Švedsku, Norvešku, Austriju, Švicarsku, Holandiju, Francusku…”, riječi su Predraga Kojovića.

I Božo Ljubić, čiju je apelaciju Ustavni sud BiH djelimično prihvatio u vezi sa izborom Delegata doma naroda oglasio se.

“Jedino rješenje koje može osigurati mirnu provedbu slobodnih i poštenih izbora u listopadu 2022. godine te omogućiti nesmetanu provedbu izbornih rezultata i formiranje zakonodavne i izvršne vlasti na svim razinama je u tome da visoki predstavnik nametne izmjene Izbornog zakona BiH nužne za omogućavanje legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda”, tvrdi Božo Ljubić.

Pitali smu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića za komentar, kratko je odgovorio.

“Ljubić kao da nije čitao o tome kako se o legitimnom predstavljanju izjasnio Evropski parlament. Koliko već puta institucije EU treba da to odbace da bi Ljubiću postalo jasno”, pita se Željko Komšić.

Podsjećamo da se na rezultate popisa iz 2013. godine u BiH čekalo tri godine. Problem je bila metodologija, no na kraju se došlo do procenta od 51% Bošnjaka, 15,4% Hrvata i 30,8% Srba. Ostalih je u zemlji bilo oko 3,7%. Naznaka kada bi novi popis mogao biti nema.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.