Situacije iz Hrvatske, dok su čistili more pronašli bombu od 100 kg: “Mislili smo da je bojler”

Šibenski aktivist Goran Šimić koji je proglašen i “Ponosom Hrvatske” prije nekoliko dana sa svojom je ekipom odradio još jednu u nizu ekoloških akcija u kojoj su očistili podmorje.

Ne bi to bilo ništa neobično da čisteći uvalu Dumboka u predjelu Mandalina kod Šibenika, da nisu pronašli golemu bombu iz Drugog svjetskog rata, tzv. “Krmaču” i to misleći da su izvukli bojler.

Srećom, tragedija se nije dogodila, ali kako bi se izvukla pouka, obratio se školovani pirotehničar, a danas penzionisani profesionalni vojnik.

“Ne jedan, nego dva lajka dajem Goranu Šimiću za njegovo ekološko djelovanje. Da ga nema, Šimića bi trebalo izmisliti.

Međutim, nakon što je u ronilačkoj akciji čišćenja otpada prošle nedjelje pronađena zaostala bomba, očekujem da će svi akteri događaja koji je mogao biti koban – organizatori volontiranja naročito – ubuduće dobro promisliti hoće li iz mora izvlačiti predmete za koje nisu sigurni šta su.

Ili možda znaju na šta su naišli, pa se unatoč tome bez pokrića samouvjereno kockaju s vlastitim i tuđim životima”, rekao je on.

Ovako ili onako, u ekološkoj akciji bili su ugroženi životi, pa kao bivši profesionalac podsjećam: ako građanin naiđe na eksplozivnu napravu, tada mu je jedina obveza obavijestiti policiju o lokaciji.

Aktivizam

Jednako “gledaj, a ne diraj!” vrijedi i za ekološke aktiviste, sve ostalo je stvar isključivo ovlaštenih pirotehničara.

Doduše, Goran Šimić na Facebooku je objavio “da su prvo pomislili da je bojler”, a ne “bombetina” sa stotinu kila eksploziva. Zabune nikad nisu isključene, a kada su shvatili o čemu je riječ i pozvali policiju, “krmača” je već bila na suhom.

Ako i jest bilo tako, onda nije nimalo za primjer, naročito mladim naraštajima ekologa i ronilaca, što su učesnici čišćenja otpada objavili fotografije s bombom na društvenim mrežama.

Da ne govorim kako su neki drugi aktivisti pod Šimićeve objave dodavali “da nisu prvi put iz mora izvlačili ručne bombe” u sličnim akcijama”, govori taj građanin.

“Hvala Bogu, nije se dogodilo najgore: čak štoviše, na jednoj objavi snimljen je Goran Šimić – i dalje vjerujem, ne znajući da sjedi na bombi – kako čekićem čisti desetljećima nataloženi obrast morskih organizama s njene željezne obloge.

Teško za prepoznati

Treba znati da je eksploziv tvar koja nikada ne propada i nikad se ne zna kada i pri kakvom pomicanju se bomba može aktivirati, makar i nakon više desetljeća!

Nadalje, zabilježene su različite hemijske reakcije eksploziva čak s morskom vodom i stvaranjem razornih pritisaka pa jedino mogu reći da su svi zajedno imali puno sreće”, govori pirotehničar.

“Dobio sam oštru opomenu od policije!”, priznao je na opasku da je izvlačenje bombe u nedjelju bio vrlo opasan posao i dodao također iskreno priznanje kako u nedjelju nije bilo prvi put da iz mora izvuku bombu, a da ne znaju o čemu se radi.

“Sve to obraste do neprepoznatljivosti, tako je bilo i ovaj put. Pomaknuli smo je svega nekoliko metara uvjereni da je nekakav bojler i tada sam s čekićem uklonio nešto obrasta dok neko nije zaključio da je bomba.

I to s barem sto kila eksploziva, kako je nakon dolaska utvrdila policija”, potvrdio je Goran Šimić manje-više sve navode iz objava na društvenim mrežama, piše Morski.hr.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.