Sjedinjene Američke Države oštro su isprozivale HDZ na čijem je čelu Čović: “Prestanite stavljati lične interese ispred javnog dobra”

Američki državni sekretar Antony Blinken prije nekoliko dana pisao je šefu bh. diplomatije na temu Južne interkonekcije sa zahtjevom da izvrši pritisak na lidera HDZ-a Dragana Čovića koji pravi opstrukcije na realizaciji ovog projekta. Pozivaju da Dom naroda Parlamenta FBiH usvoji verziju Zakona o Južnoj interkonekciji.

Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH za Klix.ba su povodom Blinkenovog pisma i blokade projekta Južne interkonekcije poručili da je gasovod Južna interkonekcija sa Hrvatskom od ključnog značaja za energetsku sigurnost i privredni razvoj Bosne i Hercegovine.

“Međutim, projekat se ne može nastaviti bez usvajanja neophodnih zakona.

Mi i dalje pozivamo Dom naroda Parlamenta FBiH usvoji verziju Zakona o Južnoj interkonekciji, koji je usvojen u Predstavničkom domu u decembru 2021, bez daljnjeg odlaganja i bez naknadno predloženih amandmana HDZ-a BiH”, istakli su.

Dalje navode da BH Gas, kao Federalni operater prenosa gasa i član Evropske mreže operatera prenosa gasa u svojstvu posmatrača, je jedina organizacija sa kapacitetom za sprovođenje ovog projekta.

“Pokušaji da se ovaj projekat koristi za osobne dobiti, otvara rizik njegovog sveukupnog uništenja, što je ishod koji bi ugrozio nacionalnu sigurnost BiH i dobrobit svih građana ove zemlje.

Sjedinjene Države pozivaju HDZ BiH da prestane stavljati osobne interese ispred javnog dobra, insistiranjem na stvaranju ekonomski i tehnički neopravdanog operatera prenosa gasa, koji bi predstavljao dupliciranje, te da odmah prestanu sa opstrukcijama projekta Južne interkonekcije.”

Podsjetimo, u junu prošle godine američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy žestoko je kritikovao Dragana Čovića zbog blokade projekta Južna gasna interkonekcija.

Južna interkonekcija je gasni projekat koji bi trebao obezbijediti snabdjevanje gasom FBiH preko Jadrana, čime bi se napravila divezifikacija i smanjio utjecaj Rusije na ovaj prostor. Projekat u potpunosti podržava Amerika.

No, u samoj FBiH je veliki prijepor kako to izvesti.

Lider HDZ-a Dragan Čović sigurnim koracima juri ka američkim sankcijama, odnosno crnoj listi i to zbog korupcije i evidentne blokade prioritetnog projekta za BiH. To je u pismu koje je Blinken poslao šefu bh. diplomatije Elmedinu Konakoviću te ministru vanjskih poslova Hrvatske Gordanu Grliću Radmanu, jasno potcrtano.

VEZANI TEKST: Klupko se odmotava: Da li je Dragan Čović na putu američkih sankcija? Dobio je dva jasna upozorenja iz SAD!

U međuvremenu se ništa nije promijenilo, da bi američki državni sekretar Antony Blinken prije tri dana poslao, vjerovatno posljednju opomenu pred sankcije.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.