SJEVEROISTOK I SJEVER Dodatne snage EUFOR-a u BiH bit će raspoređene u kasarnama u Prijedoru i Bijeljini

Nakon što je kontingent snaga EUFOR-a u BiH prije nekoliko dana postao bogatiji za 500 pripadnika rezervnih snaga ove organizacije, donesena je i odluka o konačnom raspoređivanju ovih trupa na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Kako se nezvanično saznaje, Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine potpisalo je odluku kojom će se EUFOR-u na raspolaganje dati kasarne Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Prijedoru i Bijeljini.

Tako će 500 pripadnika rezervnog sastava EUFOR-a, biti raspoređeno na sjeveroistok i sjever Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, posljednjih nekoliko dana je zabilježen kontinuirani dolazak vojnika i oklopnih vozila EUFOR-a u BiH. Prije četiri dana, oglasili su se i iz EUFOR-a te su saopćili kako je svih 500 pripadnika ove organizacije stiglo u BiH te da će raditi na jačanju sigurnosti u državi.

“Raspoređivanje vojnika i njihove opreme, uključujući laka oklopna vozila, je mjera predostrožnosti i proporcionalna mjera koja pokazuje odlučnost EUFOR-a da podrži naše partnere u BiH u održavanju sigurnog okruženja”, stoji u objavi EUFOR-a.

Podsjetimo, nakon što je Rusija napala Ukrajinu vojne snage i u Evropi se reorganizuju kako bi održale sigurnost svih država. EUFOR je u skladu s tim poslao dodatne vojnike u Bosnu i Hercegovinu iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke, a s njima pristižu i motorizovani vodovi.

Sigurnosna situacija u Evropi se smatra narušenom, ali se navodi da nema otvorenih prijetnji u BiH. Iz EUFOR-a su kazali da osim ovoga što je do sada stiglo u BiH, još 3.500 vojnika rezervnih snaga je u pripavnosti i mogu biti angažovani u bilo kojem trenutku.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.