in , ,

Skandal u Beogradu: Milorad Dodik poziva na autonomiju RS, podržava ga Steven Meyer

Ispravka 3.3. 2021.

Portal bhdijaspora.net je 27.02. 2021. objavio tekst pod naslovom “Skandal u Beogradu: Milorad Dodik poziva na autonomiju RS, podržava ga bivši šef CIA-e za Balkan Steven Meyer”, ali analizom Raskrinkavanja utvrđeno je da Meyer nije nikada obavljao tu funkciju , a i tvrdnja da je uopšte postojao “šef CIA-e za Balkan” takođe je pogrešna, budući da je radna grupa, kako joj i ime govori, bila međuagencijsko tijelo. Stoga se portal bhdijaspora.net izvinjava svojim čitaocima zbog iznošenja netačnih i neprovjerenih tvrdnji.

Šta je bila Međuagencijska radna grupa za Balkan?

Međuagencijska radna grupa za Balkan (Central Intelligence Interagency Balkan Task Force – BTF) osnovana je u junu 1992. godine i činili su je predstavnici/e nekoliko različitih obavještajnih i vojnih agencija SAD-a.

O radu BTF-a objavljeno je mnoštvo dokumenata sa kojih je skinuta oznaka povjerljivosti i koji su dostupni u virtuelnoj biblioteci CIA-e u okviru kolekcije “Bosna, obavještajne i Clintonov predsjednički mandat: Uloga obavještajnih službi i političkog liderstva u zaustavljanju rata u Bosni” (Bosnia, Intelligence, and the Clinton Presidency: The Role of Intelligence and Political Leadership in Ending the Bosnian War).

Iz dokumenata se vidi da su funkciju šefa BTF-a tokom 1993. obnašali Daniel Wagner i Gene Wicklund, da bi je 1994. preuzeo Norman Schindler, koji je ostao šef BTF-a sve do 1996. godine. U dokumentima se često pojavljuje i potpis zamjenika šefa BTF-a Raya Conversea. Ni u jednom od preko 300 javno dostupnih dokumenata CIA-e nema pomena o tome da je funkciju šefa BTF-a u bilo kojem trenutku obavljao Steven Meyer – niti je on sam ikada tvrdio da jeste.

U Beogradu je organizirana tribina o temi “Republika Srpska pred novim izazovima” na kojoj su, između ostalih govorili predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ali i Steven Meyer.

Tribina, koja je održana povodom neustavnog praznika 9. januara koji se u manjem bh. entitetu proslavlja kao Dan RS-a i 28. februara, kada je donesen prvi Ustav ovog entiteta, još jednom je Dodiku poslužio da uputi skandalozne poruke protiv države BiH, a šokantna je činjenica da ga je u tome podržao i dalje podržava Meyer.

Prvih 25 minuta tribine bilo je predviđeno za Dodikovo izlaganje, a on je to vrijeme, očekivano iskoristio da još jednom ospe paljbu po neodrživosti BiH, putu naše zemlje prema NATO-u, visokom predstavniku i ulozi međunarodne zajednice i mnogim drugim temama, koje su postale Dodikov “modus operandi” prilikom svakog, makar i beznačajnog, gostovanja pred bilo kakvom publikom.

Dodik je tako u jednom dijelu obraćanja rekao da je Srbima to “ne” dosadilo, ali da RS nema drugu opciju već da ide ka tome da afirmiše pravo na autonomiju.

“Da kažemo da je potpuno legitimno da ta autonomija predviđena Dejtonom, bude nama isporučena, a ne da bude ukinuta. Ne njihovim bonskim ovlaštenjima jer to ne postoji. Ne njihovoj promjeni zakona, jer to ne može da radi nijedan pojedinac nasiljem. Ne njihovim reformama policije, njihovim integracijama u NATO jer mi to ne želimo! To su stvari koje smo morali da kažemo, ali to je opcija na koju moramo da računamo”, naglasio je Dodik – prenio je Klix.

Iako smo na ovakve Dodikove izjave navikli, još skandaloznije je bilo obraćanje Stevena Meyera, od 49. minute videa, koji je izjavio je da je vrijeme da RS razmisli o organizovanju referenduma o svojoj budućnosti i samoopredjeljenju, a onda je dodao da BiH i dalje neće biti ništa drugo nego fiktivna država, što je oduvijek i bila.

“Vrijeme je da priznamo realnost. SAD će se držati mita o BiH, ali vrijeme je za lidere BiH da preuzmu drugačiji kurs, posebno za lidere RS-a da razmisle o organiziranju referenduma u budućnosti To je pravo na samoopredjeljenje. Vlast u Banjoj Luci bi trebala ispitati šta narod želi. Također, predlažem da zakonodavno tijelo RS-a usvoji zakon kojim će visokog predstavnika smatrati nepostojećim. On je dio historije i ni on, niti Vijeće za implementaciju mira više nisu potrebni”, rekao je Meyer, dodavši da na ovim prostorima trenutno vlada najveća napetost još od vremena ratova devedesetih godina prošlog vijeka.

Ovakve poruke, koje nam naš predsjedavajući Predsjedništva BiH šalje iz susjedne države, doduše jesu nešto na što smo navikli, ali to ih ne čini ništa manje opasnim, pogotovo ako se uzme vremenski kontekst u kojem dolaze, gdje se razjedinjenost države BiH najbolje ogleda u nemogućnosti nabavke vakcina protiv koronavirusa.

Zajednička poruka Džaferovića i Komšića: “Naša država nije nam poklonjena, nego je uz najveća moguća odricanja i žrtve sačuvana”

General Atif Dudaković zbog problema sa zdravljem završio u bolnici, otkriveno u kakvom je stanju