Slaven Raguž bez dlake na jeziku javno pitao: “Šta je Dragan Čović bez Željka Komšića i obrnuto?”

Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke, kazao je za N1 da nema većih boraca za “unitarnu Bosnu i Hercegovinu od HDZ-a i njegovog vodstva”.

N1: Nedavno je održana sjednica predsjedništva stranke koju predvodite. Kako će HRS na naredne izbore?

Samostalno na svim nivoima?

Slaven Raguž: Mi ćemo, ukoliko ne dođe do izmjene Izbornog zakona ili bojkota, predložiti zajedničkog kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. To bi bila poruka da Hrvati više neće dopustiti majorizaciju. Za sve ostale razine Hrvatska republikanska stranka ide samostalno, bez ulaska u koalicije.

Apsolutni cilj političkog vodstva Hrvata jesu fotelje, jesu pozicije. Pogledajte samo najjaču stranku sa hrvatskim predznakom, imala je koaliciju sa DF-om Željka Komšića. Također, dobro sarađuje sa glavnim akterima majorizacije Hrvata.

Tvrdite kako dobar dio Hrvata u BiH na narednim izborima neće glasati za HDZ zbog njihove odnarođene i koruptivne politike. No čini se da ta nacionalna retorika i dalje donosi glasove u BiH?

Nacionalna retorika ima ogromnu podršku javnosti i medija. Živimo u neofeudalnom društvu gdje imamo elite koje su identične za svaki narod. Oni su međusobno veći prijatelji nego što su prijatelji sa ljudima iz svoga naroda. Mi imao demografsku i ekonomsku katastrofu. HDZ je zauzeo sve najjače pozicije, a pozicija hrvatskog naroda se nije poboljšala. Nije rješeno hrvatsko pitanje.

Neki politički analitičari kažu kako HRS nije opozicija HDZ-u BiH, već krilo tog istog HDZ-a nezadovoljno učinkom rukovodstva stranke. Kako odgovarate na takve ocjene?

Stavlja se znak jednakosti između hrvatskog problema i HDZ-a. Problemi Hrvata nisu problem najjače hrvatske stranke u BiH. Jer da jesu, HDZ ima sve alate da to riješi. Hrvatski narod je činjenično diskriminisan u odnosu na druga dva naroda. HDZ BiH ništa ne radi da bi ustavno-pravno riješio diskiminaciju Hrvata. HDZ nema čime izaći na izbore bez ovog pitanja. Šta je Dragan Čovića bez Željka Komšića i obrnuto? Problem je što se stavlja taj znak jednakosti između problema hrvatskog naroda i HDZ-a. Nema većih boraca za unitarnu Bosnu i Hercegovinu od HDZ-a i njegovog vodstva.

Pogledajte snimak.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.