Slaven Raguž, oponent Dragana Čovića silovito odbrusio HDZ-u: “Hrvatima treba više, izmjene izbornog zakona su kozmetika!”

Zaključci usvojeni na izvanrednom zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora u subotu recikliranje su prethodnih zaključaka i poruka – kazao je danas u Mostaru Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS), stranke koja je najglasnija opozicija HDZ-u.

Treba donositi odluke, a ne zaključke

Dodao je kako su “izmjene Izbornog zakona samo kozmetika te da Hrvatima u BiH treba puno više”.

Također je mišljenja da u ovom trenutku ne treba donositi zaključke nego odluke.

“Okvirni Sporazum za Federaciju potpisan 1. ožujka 1994. godine u Washingtonu jasno je definirao da će Bošnjaci i Hrvati kao konstitutivni narodi, zajedno s ostalim građanima, urediti unutarnju strukturu područja s većinskim bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom u Republici Bosni i Hercegovini u Federaciji BiH, koji će se sastojati od federalnih jedinica s jednakim pravima i odgovornostima”, podsjetio je Raguž.

Smatra kako je nametanjem međunarodne zajednice narušen dogovoreni unutarnji ustroj u duhu navedenog Sporazuma te da, prije razgovora o izmjenama Izbornog zakona, “treba razgovarati o ustavnim reformama i administrativnom preustroju BiH”.

Uz to, navodi kako je traženje kompromisa u situaciji “kada smo na podu i kada nas gazi, podređivanje okolnostima u kojima se Federacija želi učiniti bošnjačkim entitetom”.

Ogroman birokratski aparat koji će eutanazirati sam sebe

“Bosna i Hercegovina je ogroman birokratski aparat koji će eutanazirati sam sebe. Imamo deset županija, premijera, vlada, zavoda… S našim prijedlogom administrativnog preuređenja godišnja ušteda na razini Federacije bila bi oko pola milijarde maraka”, ocijenio je predsjednik HRS-a.

Upitan o očekivanjima nastavka pregovora političkih predstavnika oko izmjena Izbornog zakona, kazao je kako do dogovora neće doći.

Političke poruke u ovom trenutku trebaju biti javne Raguž je komentirao i odbijanje sudjelovanja HRS-a na zatvorenoj izvanrednoj sjednici HNS-a BiH održanoj u subotu u Mostaru.

“Još u srpnju 2019. godine napustili smo HNS zbog afere s Aluminijem. Odlučili smo sudjelovati u radu te institucije, ali oduzeta nam je riječ i bili smo žrtva krajnje nedemokratskog funkcioniranja. Poštujući maksimalno trenutni status Hrvata u BiH, prešli smo preko gaženja našeg dostojanstva. Bili smo spremni doći i na zatvorenu sjednicu, ali dobili smo usmenu dojavu da će se fizički izbacivati oni koji budu snimali sjednicu i zbog toga smo odlučili odbiti naše sudjelovanje”, objasnio je predsjednik HRS-a, dodavši da je, ipak, i “loš HNS bolji od nikakvog”.

Da je sjednica sazvana protustatutarno smatra i Slaven Bevanda, zamjenik predsjednika HRS-a.

“Zatvaranje za javnost sjednice Hrvatskog narodnog sabora mogao je učiniti samo sabor. Nitko nije imao pravo prejudicirati takvu odluku. Ako je ovo povijesni trenutak za hrvatski narod i njegov položaj, onda je hrvatski narod trebao čuti govore predsjednika političkih stranaka, kao i poruke gostiju”, dodao je Bevanda.

Mirko Vasilj, predsjednik Čapljinske neovisne stranke komentirao je, kako navodi, “relaksiranost tematike” na sjednici HNS-a.

“Našim nedolaskom na sjednicu HNS je bio oslobođen njima nevažnih tema kao što su demografska situacija, socio-ekonomsko stanje, korupcija, školstvo, obrazovanje i sve ono što smo nametali u više navrata”, istaknuo je on.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.