Slavljenik Edin Džeko imao je poseban doček u Turskoj uoči derbija, trener ga počastio kolačem

Kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko danas slavi 38. rođendan. Džeko, bez ikakve sumnje najbolji nogometaš Bosne i Hercegovine od osamostaljenja, je ponikao u Željezničaru, a put ga je preko čeških Teplica i Usti nad Labem odveo u Wolsfburg s kojim je osvojio titulu prvaka Njemačke i postao svjetska zvijezda.

Put ga je potom odveo u Manchester City gdje je bio dio generacije koja je osvojila dvije titule prvaka Engleske, a onda je uslijedio odlazak u Italiju gdje je s velikim uspjehom tresao protivničke mreže u dresovima Rome i Intera.

Trenutno kao kapiten vodi Fenerbahče ka tituli prvaka Turske.

Čestitke Džeki danas stižu sa svih strana svijeta, a osim matičnog Željezničara, rođendan su mu za sada čestitali još i City, te Fenerbahče.

Džeki je 38. rođendan čestitao i Fudbalski savez Bosne i Hercegovine čije je Džeko najzvučnije ime u svijetu fudbala.

“Sretan 38. rođendan našem kapitenu Edinu Džeki, igraču sa najviše odigranih utakmica i postignutih pogodaka u dresu “Zmajeva”.

Sa skorom od 65 golova na 133 odigrane utakmice, Džeko je među 10 najboljih evropskih strijelaca kada su u pitanju nastupi u reprezentativnom dresu. Prvi put je za BiH zaigrao 2. juna 2007. godine u pobjedi protiv Turske i na debiju upisao i prvi pogodak.

Trenutno nastupa za Fenerbahce i nalazi se na čelu liste strijelaca turskog prvenstva sa 18 pogodaka. TItule najboljeg golgetera osvajao je u Njemačkoj, Seriji A i Evropskoj ligi. Što se tiče klupskih uspjeha, izdvajamo dvije titule u Engleskoj u dresu Manchester Cityja i jednu sa Wolfsburgom u Njemačkoj.

U bogatoj karijeri nastupao je za Željezničar, Teplice, Usti nad Labem, Wolfsburg, Manchester City, Romu i Inter. U novembru 2009. godine Džeko je postao prvi UNICEF-ov ambasador dobre volje iz Bosne i Hercegovine”, naveli su iz FSBiH.

Džeko je apsolutni rekorder Zmajeva po broju nastupa (133) i pogodaka (65), a svi Bosanci i Hercegovci se nadaju kako će odvesti reprezentaciju na Evropsko prvenstvo koje bi mu trebalo biti posljednje veliko takmičenje u reprezentativnoj karijeri i na taj način krunisati sve ono što je do sada uradio u dresu s državnim grbom.

Turski velikan je Džeki priredio poseban doček uoči meča sa Trabzonsporom, a trener Ismail Kartal ga je počastio kolačem.

Dijamant se fotografijom pohvalio i na društvenim mrežama, a možete je vidjeti u tekstu.

Podsjetimo, večeras će Fenerbahče gostovati kod Trabzonspora u sklopu 30. kola turske Superlige.

Trenutno je turski gigant drugoplasirani na tabeli sa 76 osvojenih bodova, pet manje od vodeće Galate – javlja Klix.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.