Slavo Kukić bez dlake na jeziku nazvao stvari pravim imenom: “Umjesto da slijedi politiku Stjepana Mesića, pokušava Milanović glumiti Franju Tuđmana

Slavo Kukić danas je gostovao na televiziji N1, govorio je o brojnim temama.

Akademik Slavo Kukić komentarisao je u emisiji Newsroom izjave predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića o Bosni i Hercegovini za koje je rekao kako su vrlo čudne i da Milanović “pokušava glumiti Tuđmana”.

“U predizbornoj kampanji za hrvatske predsjedničke izbore izražavao sam nadu da Milanović neće ponoviti grešku iz 2014. kad je tobože zbog hrvatskog naroda spašavao i HDZ i Čovića i da će svoj predsjednički mandat obilježiti ‘mesićevskim odnosima’ i prema BiH i prema Hrvatima u njoj“, istakao je Kukić.

“Nažalost, dogodilo se ono što nisam priželjkivao. Umjesto da slijedi Mesićevu politiku, on pokušava glumiti Tuđmana a zbog te uloge se miješa i u unutarnje stvari BiH kao suverene države. Iza nas je toliko iskustva u vezi s onim što čini Milanović i teško je vjerovati da se bilo što specijalno moglo pozitivno promijeniti“, dodao je.

Skreće li Hrvatska u desno?

“Na tu njegovu opijenost Tuđmanom ne reagira ni hrvatski SDP. Da li je to nemoć SDP-a Hrvatske da se suprotstavi svom nekadašnjem predsjedniku, nije jasno. Ako Milanovićevo uvjerenje dijele i u SDP-u, onda u prilog toga se govori da Hrvatska snažnije skreće udesno i bliže je Mađarskoj i Poljskoj nego zemljama razvijene demokracije. I s tim nam se u budućnosti sučeljavati“, rekao je.

Istakao je i da se Srbija u ovom momentu, barem što se javnosti tiče kako je kazao, puno manje miješa nego Hrvatska.

“Hrvatska to čini u vrlo otvorenoj formi i svakodnevno i svaki put se pozivajući na njezinu obavezu čuvanja Hrvata u BiH. Inzistiranje na promjenama Izbornog zakona Hrvatska zapravo izravno pomaže održanju produžavanja političkog vijeka i Čovića i HDZ-a BiH i na taj način izravno postaje suodgovorna za sve ono što Hrvati u BiH proživljavaju, što ih tjera, kao i ostale građane BiH, da pakiraju kofere i odlaze s kartom u jednom smjeru“, poručio je.

“Kriva hrvatska politika”

Istakao je da za takvo stanje odlaska stanovništva nije niko odgovoran – ni SDA ni SNSD nego hrvatska politika u BiH.

“Odgovoran je HDZ i Dragan Čović“, naveo je Kukić za N1.

“Niko im se ne miješa u to kako će se živjeti u zapadnoj Hercegovini, ni Hrvatskoj hoće li pomoći tom dijelu BiH na način da kod dvojih gospodarskih subjekata govore gdje da ulažu svoj kapital u BiH i pomognu održanju Hrvata u BiH, posebno tamo gdje su većinski. Oni to ne čine. Umjesto toga ulažu u objekte i djelatnosti koji zaista ne zaslužuju nikakvu pažnju. Važni su joj barjaci i različite pjesme koje su karakteristične za hrvatsku desnicu i na taj način se ne pomaže Hrvatima u BiH. Na taj način se osigurava kontinuitet jedne politike zbog koje u BiH je danas manje stanovnika”, komentarisao je.

Dodao je i da iseljavanje stanovnika iz BiH nije samo pošast za Hrvate nego za sve građane BiH i to zbog politike koja im je servirana zadnjih 26 godina.

Na naše pitanje hoćemo li dobiti izmjene Izbornog zakona pod protektoratom Kukić je odgovorio da je sasvim izvjesno da “nam niko u našoj kući neće srediti stanje, ako sami nismo promijeniti stanje nabolje”.

“Ako ta spremnost ne postoji kod vas samih, onda ne treba bježati ni od toga da se prizivaju sa strane svi koji bi mogli pomoći. Ja mislim da BiH u ovom momentu nema kritičnu masu koja je neophodna da bi svoje unutarnje odnose rješavala sama bez svjetskih centara moći, da se spriječi demografsko pražnjenje koje je tako eksplicitno“, istakao je.

Kukić o pažnji EU prema BiH

Akademik Slavo Kukić govorio je za N1 i o pažnji Evropske unije ka Bosni i Hercegovini.

“EU sve više sazrijeva i shvata da je njena politika prema Zapadnom Balkanu u prethodnih 15-ak godina bila nedostatna i da se u toj politici može tražiti uzrok zašto je stanje na Balkanu takvo kakvo jeste. Zašto je agresivniji srpski nacionalizam, i tako dalje. Jasno je EU to i sad i ovo što danas izjavljuju evropski predstavnici. Ovo što se može čuti kao signali iz Washingtona upućuje na to da bi se politika Zapada prema Zapadnom Balkanu mogla mijenjati da se taj dio Balkana čim prije apsorbira u obitelj evropskih naroda kako bi se onemogućio sve izraženiji utjecaj Rusije“, komentarisao je.

“Usvajanje Rezolucije o Srebrenici ohrabrujući znak”

Kukić je u emisiji Newsroom rekao i da je usvajanje Rezolucije o Srebrenici u Crnoj Gori ohrabrujući znak.

“Od posljednjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori vrlo intenzivno pratim šta se događa u toj državi iz razlgoa jer je velikosrpski nacionalizam u ovom momentu u Crnoj Gori postao agresivniji nego na svim drugim prostorima po pitanju velike Srbije. Činjenica da je usvojena Rezolucija o Srebrenici i smjena ministra Leposavića, koji je svakako jedan od glavnih teorijskih bosova tog velikosrpskog projekta, time bi se moglo suditi da bi Crna Gora mogla se vratiti pozicijama na kojima je bila do posljednjih izbora, odnosno opredijeljena za evropske integracije“, poručio je Kukić.

Pogledajte snimak cijelog intervjua.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.