Socijaldemokrati u Evropskom parlamentu zbog Bosne i Hercegovine zahtijevaju jači angažman EU

Globus Posljednje Vijesti

Socijaldemokrati u Evropskom parlamentu će na današnjoj sjednici zatražiti jači angažman Evropske unije u zaštiti teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, poručeno je iz ove parlamentarne grupe uoči plenarne sjednice u Strazburgu, na kojoj će se raspravljati o situaciji u BiH.

Grupa Socijaldemokrata upozorava kako je zemlja u dubokoj političkoj krizi, koja bi mogla dovesti čak i do njenog raspada.

Ističu kako član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda potiče separatističku agendu, sedmicama bojkotuje rad centralnih institucija na državnom nivou, te je najavio i detaljan plan za stvaranje paralelnih institucija u entitetu Republika Srpska, uključujući i vojsku.

“To je u potpunoj suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom koji je prije 25 godina okončao rat”, upozoravaju parlamentarci – prenosi N1.

Potpredsjednik grupe Pedro Marques je uoči sjednice izjavio da se 25 godina nakon kraja rata BiH nalazi na “rubu raspada” i da bi Dodikova najava povlačenja RS iz BiH “mogla označiti povratak nasilja 90-ih”.

“Scenarij koji moramo izbjeći”, podvukao je.

Optužio je EU da nije bila dovoljno aktivna u smirivanju krize, a u međuvremenu su se lideri sa “autoritativnim sklonostima”, kao što su mađarski premijer Viktor Orban ili slovenski Janez Janša, sastajali s Dodikom “u znak podrške njegovim nacionalističkim stavovima”.

“Igraju se s vatrom. To je neprihvatljivo”, istakao je Marques, dodavši kako EU ne smije ostati nijema na to.

“EU mora odigrati mnogo jaču ulogu i upotrijebiti sve instrumente na raspolaganju, uključujući pritisak i sankcije, kako bi se sačuvali teritorijalni integritet BiH, zajedništvo i mir. Kao socijalisti i demokrate ponavljamo snažnu podršku za suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost Bosne i Hercegovine, kao i njenu europsku budućnost unutar EU”, zaključio je.

Parlamentarac Dietmar Koester koji je nedavno boravio u posjeti BiH u društvu parlamentarke Tineke Strik, kazao je da su tenzije u zemlji “ogromne” i da se bez sumnje radi o najvećoj političkoj krizi od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, za šta je izravno okrivio Milorada Dodika kao jedinu odgovornu osobu.

“Njegov cilj je da rasformira bh. institucije na državnom nivou i osnuje vlastitu vojsku, sudstvo i upravu za indirektno oporezivanje u Republici Srpskoj”.

Istakao je nezadovoljstvo bh. građana u EU, upozorivši da povjerenje u EU opada.

“Očekuju više konkretnih koraka ka stabilizaciji države. EU mora ojačati demokratski pristup u kojem svi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, moraju imati ista prava. Civilno društvo treba biti uključeno u proces promjena, posebno u institucionalne i izborne reforme, što bi bilo vrlo važno za izbore iduće godine. Moramo podržati BiH da održi jednake, slobodne i poštene izbore”, naglasio je Koester i zaključio:

“Ne može se prihvatiti secesija koju planira političko liderstvo RS. Kako bi podržala suverenitet i teritorijalni integritet države utemeljen na vrijednostima i demokraciji, EU bi trebala uvesti ciljane sankcije političkoj klasi RS”.

Leave your vote