Šokantni detalji izlaze na vidjelo: Mamić priznao da je predsjedniku Suda BiH Debevcu poklonio sat od 15.000 eura

Tužilaštvo BiH je predložilo produženje pritvora predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu i bivšem direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću. Na ročištu su iznesena poprilično šokantna saznanja tužitelja, ali i pročitani iskazi svjedoka. Kod prve tačke na današnjem ročištu je javnost isključena zbog, kako je navedeno, povjerljivosti i jer je iskaz davala jedna uposlenica Suda BiH kako bi se zaštitio njen integritet.

U drugoj tački, navedeno je kako je Debevec primio na poklon automobil autokuće iz Ljubuškog “Kramar” protiv koje se u periodu od 2019. do 2021. godine vodio veliki broj postupaka. On je navodno uzeo automobil Polo u vrijednosti od oko 15 hiljada KM.

Debevec je ovo vozilo registrovao na ime sestre svoje supruge, a ona je dala iskaz i rekla da nikada nije kupila taj automobil i da ju je Ranko Debevec zamolio da registruje na njeno ime. Tužiteljica je spominjala i sastanke u Španiji Ranka Debevca, ali se to ne odnosi na ove istražne radnje već će biti predmet budućih.

Treća tačka se odnosi na bjegunca od hrvatskog pravosuđa, bivšeg prvog čovjeka zagrebačkog Dinama, Zdravka Mamića. koji je dao iskaz u SIPA-i – piše Klix.ba.

Istražitelji nisu utvrdili kada su se sastali jer je Debevec skoro sve svoje sastanke i putovanja označavao kao oznaku povjerljivo i DKPT nema podatak kada su putovali u Ljubuški.

Riječ je o satu u vrijednoti 15.000 eura i Zdravko Mamić je rekao istražiteljima SIPA-e da je to simbolični poklon koji je dao predsjedniku Suda BiH u vrijeme postupaka ekstradicije koji su vođeni protiv njega jer je, kako je rekao, “znao da je dobro imati predsjednika suda na svojoj strani za vrijeme tih postupaka”.

Tužitelji su iznijeli saznanja da se Ranko Debevec sastajao i sa Đorđetom Ždraleom, koji je bio osuđen 2010. godine zbog ubistva tadašnjeg načelnika Uprave policije RS-a Ljubiše Savića Mauzera u Bijeljini.

Također su naveli da je Debevec imao sastanke i sa Mladenom Lučićem.

Kada je u pitanju drugi osumnjičeni, Osman Mehmedagić, tužitelji su rekli da je saslušan Denis Stojnić u vezi sa sumnjama da mu je Mehmedagić izdao iskaznicu OSA-e i da je organizovao fizičke napade na određene osobe i paljevine automobila.

Podsjećamo, Mehmedagić i Debevec uhapšeni su krajem decembra 2023. godine.

Glavni državni tužitelj Milanko Kajganić koji je kazao da do sada prikupljeni dokazi govore o tome da su počinjena krivična djela zloupotrebe službenog položaja, nezakonito prisluškivanje sudije Suda BiH i zaposlenika radnika Tužilaštva BiH prilikom provođenja istražnih radnji Tužilaštva BiH i Suda BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.