Specijalni izaslanik Bundestaga Adis Ahmetović reagovao na zaključke HNS-a: O teritorijalnom suverenitetu BiH se ne može pregovarati

“Planovi Hrvatskog narodnog sabora (HNS) da spriječi izbore u BiH ili stvori novi entitet još su jedan pokušaj etnonacionalističkih snaga koje se zalažu za destabilizaciju zapadnog Balkana”, kazao je Adis Ahmetović (SPD), specijalni izaslanik Bundestaga.

Kako je naglasio Ahmetović, više je nego iritantno što hrvatski predsjednik govori da je spreman da spriječi izbore u drugoj zemlji ili da stvara treći entitet.

“Ovo je jednako pokušaju političke demontaže države. To nećemo dozvoliti, i nećemo omogućiti da i sami budemo taoci”, rekao je izaslanik Bundestaga za zapadni Balkan.

“O teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine se ne može pregovarati”, kategoričan je Ahmetović, navodeći da će podržati sve one koji su posvećeni pluralističkoj, demokratskoj regiji i ne idu etnonacionalističkim putem. “U tom cilju”, naveo je, “visoki predstavnik Bosne i Hercegovine, Christian Schmidt također ima punu podršku.”

Još jedan prioritet koji je istakao Ahametović jeste sveobuhvatna izborna reforma i održavanje izbora u oktobru.

“Oni će se svakako održati. U tom procesu zakonito i transparentno sprovođenje izbora mora da prati međunarodna zajednica”, zaključio je Ahmetović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.