in , ,

Špirić koji je odbio zakon kojim se predviđa zabrana i kažnjavanje negiranja genocida: Čemu žurba?

Pojasnio je potom zašto lično nije podržao ove izmjene i dopune zakona

Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, za N1 je objasnio zašto su delegati na posljednjoj sjednici odbili izmjene i dopune Krivičnog zakona kojim se predviđa zabrana i kažnjavanje negiranja genocida. Protiv su, podsjećamo, bili SNSD i HDZ.

“Mislim da Parlamentu treba dozvoliti da donosi demokratske odluke. Za i protiv je demokratsko pravo. Osjetljiva je to materija, treba da se razgovara. Ali izmjene nisu dobile ni opštu ni entitetsku podršku”, rekao je u uvodu.

“Kada predlagači predlažu zakon i kažu da će pozvati visokog predstavnika da nametne zakon – znači da su formalno predlagali zakon, misle da pod ucjenom treba neko da reaguje. Nije to jedina izmjena koja na takav način pokušava da dobije legitimitet”, kazao je Špirić.

Pojasnio je potom zašto lično nije podržao ove izmjene i dopune zakona:

“Ja lično nisam podržao jer mislim da je mnogo procesa na domaćim sudovima koji nisu okončani. Suzilo bi to prostor ljudima da se brane. Ako ga sudija bude pitao je li učestvovao – reći će da nije. A to je negacija. Bolje je da se ne raspravlja u ovom trenutku. Kada se pokuša ucjenama dobiti nešto, proizvede histeriju u BiH”, izjavio je Špirić.

On je rekao da je formirana i ekspertska komisija na nivou RS, koja treba da se izjasni.

Špirić: Čemu žurba?

“Pustite da ljudi završe, zašto žurba?”, pitao je Špirić, kazavši da on neće izgovoriti genocid – nego zločin u Srebrenici.

Kako on vidi ovu temu – ne radi se o reviziji, nego o utvrđivanju činjenica. Komisija koja je formirana to treba da uradi, kako je kazao.

Valentin Inzko jasan kao dan, ne igrajte se s vatrom: “Tuđmanova salveta i Krajišnikova karta – nema prekrajanja granica!”

Sjajni Dijamant Edin Džeko odveo Romu u novo evropsko polufinale, zabio je i gol u presudnim momentima!