Šta sada to treba da znači? Plenković nakon razgovora u Mostaru: “Dobro smo razumijeli poruku hrvatskih stranaka”

Predsjednik Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović i delegacija Hrvatskog narodnog sabora sastali su se u Mostaru sa delegacijom hrvatske Vlade koju je predvodio predsjednik Andrej Plenković.

Čović je kazao kako je Plenković došao u državu kao “veliki prijatelj” da ohrabri političare na dogovor.

“Odavno nismo imali optimističnije raspoloženje u posljednjih nekoliko mjeseci”, istakao je lider HDZ-a BiH.

Andrej Plenković je naglasio kako je od različitih predstavnika stranaka koje djeluju u HNS-u čuo “vrlo snažnu poruku političkog konsenzusa”.

“Poruka je jasna – to je jedna država, dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Dobro smo razumjeli kako je to zajednička linija svih hrvatskih stranaka”, zaključio je premijer RH.

Treba postići dogovor da i Hrvati imaju svoj istinske, legitimne predstavnike u tijelima Bosne i Hercegovine, dodao je Plenković.

“Nastavit ćemo podsticati na ostvarivanju tog političkog konsenzusu koji bi omogući kvalitetnije funkcionisanje institucija BiH i izborni proces”, naveo je lider HDZ-a Hrvatske.

Na kraju je Plenković ocijenio kako niko, kad je potpisivan Dejtonski mirovni sporazum, nije mogao očekivati da će se doći u situaciju da Hrvati ne budu “adekvatno zastupljeni”.

“Smatramo da je to bilo dogovoreno od svih važnih, historijskih aktera 1995. i da nije dobro što se kasnije demontirala praksa koju niko nije vidio tada da je uopšte moguća – u kojoj se Hrvati ne osjećaju dobro jer nisu adekvatno zastupljeni”, kazao je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Delegacija hrvatske vlade u Mostar je doputovala iz Sarajeva, gdje je obavljeno niz sastanaka.

Leave your vote

-2 points
Upvote Downvote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.