Staša Košarac opasno provocira: “Ne postoji “Republika BiH”, niti bilo kakav “Dan Republike BiH””

Ministar vanjske  trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Staša Košarac izjavio je da nema nikakve potrebe da se potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović netačnim i “neprimjerenim izjavama dodvorava političarima u Sarajevu.”

On je dodao da Abazović na bilo koji način ne opravdava sasvim ljudski i državnički potez predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića, koji je u telefonskom razgovoru predsjedniku RS Željki Cvijanović čestitao tzv. dan RS.

“To je jedan potpuno normalan potez premijera Krivokapića, kojem je sasvim jasno da su Srbi konstitutivan i državotvoran narod u BiH i da je RS Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH potvrđena pravna i politička činjenica i da ima pravo da obilježava i slavi Dan Republike”, rekao je Košarac u izjavi za Srnu.

Košarac, koji je i visoki funkcioner SNSD-a, upozorio je na činjenicu da ne postoji nikakva “Republika BiH”, niti bilo kakav “Dan Republike BiH”, što je potpredsjednik Vlade Crne Gore nekoliko puta ponovio putem društvenih mreža i izjava za regionalne medije.

“Abazović je sarajevski student i siguran sam da, kao doktor političkih nauka, vrlo dobro poznaje situaciju u BiH. Zato mislim da nije riječ o grešci, već o nejasnoj potrebi potpredsjednika Vlade Crne Gore da se dodvori političarima iz Sarajeva, od kojih većina ne razumije šta znače dobrosusjedski odnosi u regionu”, poručio je Košarac.

On je potvrdio da RS želi da nastavi da njeguje dobre političke i ekonomske odnose sa Crnom Gorom, posebno zbog činjenice da “u toj susjednoj državi živi mnogo Srba koji su na različite načine, pa i rodbinski, neraskidivo vezani sa Srbima u RS.”

“Konačno, RS ima i ustavno pravo da sa susjednim državama uspostavlja posebne paralelne odnose, čega je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović takođe veoma svjestan. Zato bi bilo dobro da u svojim izjavama ne upotrebljava terminologiju i nazive koji Srbe u Republici Srpskoj i BiH asociraju na ružnu prošlost i vrijeđaju naša osjećanja”, zaključio je Košarac.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.