State Department reagovao na prijetnje Milorada Dodika otcjepljenjem: Sjedinjene Američke Države neće odustati od Bosne i Hercegovine

Američki State Department se oglasio povodom posljednjih izjava predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika kojima je zaprijetio otcjepljenjem RS-a.

“Sjedinjene Američke Države odbacuju komentare predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika od 9. marta, u kojima je nastojao da potkopa Ustavni sud Bosne i Hercegovine i iznio višestruke prijetnje o otcjepljenju Republike Srpske od Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz State Departmenta.

U saopćenju se dodaje da Član 3 Dejtonskog ustava jasno kaže da Republika Srpska mora u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH.

“Sjedinjene Američke Države su ponosne što stoje uz narod Bosne i Hercegovine dok grade budućnost u euroatlantskoj zajednici naroda i jačaju državne institucije potrebne da ih tamo odvedu.

Separatistička retorika i prijetnje Dejtonskom mirovnom sporazumu su neodgovorne, opasne i štetne za napredak BiH ka daljim euroatlantskim integracijama”, navodi se.

Iz State Departmenta naglašavaju da će SAD bile i ostat će najsnažniji oslonac i partner Bosni i Hercegovini i njenom narodu.

“Obavezujemo se da ćemo nastaviti podržavati suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH, te smatrati odgovornim one koji nastoje potkopati institucije BiH i Dejtonski mirovni sporazum.

Naša predanost je čvrsta, a Sjedinjene Američke Države neće odustati od naroda Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz State Departmenta.

Podsjećamo, Dodik je jučer komentarisao privremenu mjeru Ustavnog suda BiH rekavši da ne svijetu ne postoji ustavni sud koji donosi privremene mjere.

“Eto ga. Ovaj donosi, kakve privremene mjere? Ali to sve valja ako je protiv RS-a, ali neće moći. Moj zahtjev će sad biti, ne samo da ćemo obuhvatiti ovu, sad ćemo uraditi svu imovinu, sve ćemo vratiti u RS.

Ako imovinu budete tražili razvalili ste BiH, mi nećemo o tome razgovarati na Vijeću ministara”, rekao je Dodik.

Dodao je da je prije 15 godina bilo aktuleno pitanje vojne imovine iz koje su, kako je naveo, “izvukli svu imovinu”.

“Nismo mi totalni kreteni. Odvojit ćemo Republiku Srpsku ako nam budete otimali imovinu, pa vi pričajte Dodik secesija. Ako je to pitanje uzmi ili ostavi, mi ćemo uzeti da bismo ostavili”, poručio je Dodik.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.