Stevandić kod Hadžifejzovića: Neću kafansku raspravu, ko ste to ‘vi’ u BiH?! Begić: Ja ne pripadam nijednom od tri naroda

U Centralnom dnveniku kod Senada Hadžifejzovića gosti su Zlatan Begić, zastupnik Demokratske fronte (DF) u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i Nenad Stevandić i predsjednik Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić.

Begić je poručio da HDZ želi da Dom naroda po hitnom postupku usvoji prijedlog izmjena Izbornog zakona.

“HDZ sa SNSD-om ima većinu! Moglo bi se desiti da se prijedlog usvoji, imaju oko 8 ruku! Ako bude usvojen na Domu naroda, ide na državni parlament. Taj prijedlog nema veze sa provođenjem presuda evropskog suda za ljudska prava, nego uvodi nove elemente diskriminacije! Time bi se Čović unio u državne insitucije! Ima on i plan B i plan C”, kazao je Begić.

“Taj prijedlog nema veze s provođenjem presuda Evropskog suda za ljudska prava, nego uvodi nove elemente diskriminacije! Time bi se Čović unio u državne insitucije! Ima on i plan B i plan C”, dodao je Begić.

Stevandić: RS ne priznaje Schmidta, nije izabran u skladu s pravilima, njegove odluke u RS-u se ne primjenjuju! Veliki dio imovine, oko 95% je već uknjižen na RS! To je problem za Schmidta, nije za nas!

Begić: Kako su uknjižili, tako će i rasknjižiti imovinu! Država BiH je postojala i prije i poslije Dejtona, učestvovala je u procesu sukcesije! Država je postojala prije entiteta! Treba razlikovati vlasništvo imovine i pravo na upravljanje imovinom! U RS-u se pogrešno tumači procedura imenovanja Visokog predstavnika!

Stevandić: U Ustavu BiH nema ničega što reguliše imovinu BiH!

Begić: Ima! Pročitajte član 1 Ustava!

Stevandić: Neću kafansku raspravu, služim se argumentima! Vaša partija je predložila ustavni amandman kojim bi se imovina upisala u vlasništvo BiH, a to znači da ona nije dio Ustava BiH! Entiteti prave BiH, a ne BiH entitete! Imovina uknjižena na RS će ostati njena imovina!

Begić: Ona će se morati rasknjižiti!

Stevandić: Nema načina da mi rasknjižimo to, imovina je vlasništvo RS-a! To su besmislene stvari!

Begić: Stevandić laički tumači pravo i Ustav! Pravo se studira radi onoga što ne piše u Ustavu! Postoje pravila sukcesije i državne imovine!

Vlasnik imovine je država, a upravljanjem se bave entiteti, kantoni, mjesne zajednice, opštine, gradovi… Neće niko odnijeti šume RS-a iz RS-a, ali to treba urediti kako bi se koristilo u najboljem interesu građana!

Stevandić: Ovo su političke floskule! Ko ste to ‘vi’ u BiH?!

Begić: Građani ove zemlje! Nećemo više popuštati!

Stevandić: Nervozni ste… Vaša stranka je tražila promjenu Ustava da bi se uknjižila imovina! Vi pokazujete netrpeljivost.

Begić: Nemojte vi braniti RS i srpski narod od mene! Srpski narod nema ništa od te imovine! Demokratija je rasprava, moram vas prekidati!

Stevandić: Ne mogu ni jednu rečenicu izgovoriti da čovjek ne upadne u riječ!

Begić: Nisam upao nigdje, ja sjedim na stolici.

Stevandić: Odluke Scmidta se ne mogu odnositi na RS!

Begić: Griješite.

Stevandić: Rekli ste mi to već jednom, čuo sam, ponavljajte sebi to u ogledalu. Ko ste vi?!

Begić: Vi čitate s papira šta trebate reći!

Stevandić: Vi pričate o građanima RS-a?! Šta vi imate sa građanima RS-a?!

Begić: Mene su izglasali građani BiH!

Stevdanić: Nisu građani RS-a! Vi nikad nećete biti na mom mjestu!

Begić: Ja ne želim biti na vašem mjestu, krenuli ste sa uvredama i galamom!

Stevandić: Treba vas biti sramota!

Begić: Ovo je pokušaj demokratskog razgovora! Građani ove zemlje neće vam dati imovinu!

Stevandić: Vi ste za mene inferiorni.

Begić: Još jedna uvreda… Ja vama mogu reći i gore stvari od tih koje vi meni govorite. Mislite da čitav svijet nije upravu, a vi jeste?!

Stevandić: Počela je kriza u Ukrajini i svijetu i mi smo donijeli odluku da odložimo raspravu o formiranju vojske RS-a i UIO. RS ne smije dati alibi nekome da napravi kontra-potez. RS i Federacija moraju naći zajednički put, dogovoriti se!

Ne smijemo jedni drugima osporavati razvoj! To je odgovorna politika! Razumijem da Bošnjaci žele svoju državu, ali to se ne može uraditi na štetu drugog naroda! Imamo prostora da se dogovaramo! Odluke NSRS-a nas sve obavezuju, obavezuju i Dodika!

Begić: NSRS ne bi trebala kršiti vlastiti Ustav! Ona može donositi samo zakone iz vlastite nadležnosti, za sve ostalo tu su državne institucije.

Pokušava se formirati paravojska, to izaziva nemir, nesigurnost! Insistiram i apelujem da se ostane u granicama vladavine prava! Neki kanton će sutra formirati svoju vojsku! Jel treba Tuzlanski kanton ili Federacija da formiraju svoje vojske?! To je anarhija!

Stevandić: Imovina se neće odgoditi, ona je već uknjižena! Mi u RS-u smo se branili! RS je samostalan entitet. Niko nikome ne može oteti imovinu ili nešto narediti! Ovo nije ‘91., danas je drugačiji koncept BiH! Nije mi BiH tijesna ukoliko ne dira moja prava!

Begić: Koliko je sutra moramo početi raditi, imamo puno pitanja za riješiti! Niko nikoga ne pokušava ukinuti, želimo da svaki nivo vlasti radi svoj posao, pa i kada je u pitanju državna imovina! Titular vlasništva može biti samo BiH!

Stevandić: Uknjiženje imovine na RS nije napad na BiH!

Begić: Ovo je sve izborna kampanja, to je tragedija! Ljudi nam odlaze…

Stevandić: BiH će uvijek biti ono što se dogovore tri naroda i dva entiteta! Nećemo pristati da se dogovara bez nas i da se donose odluke bez RS-a! Mi u RS-u ćemo raditi u okviru Dejtonskog sporazuma, ne možete otimati našu imovinu!

Begić: Ja ne pripadam nijednom od tri naroda.

Stevandić: Vi ste rekli da su svi narodi ‘vaši’. Narodi nemaju vlasnika!

Begić: Nemojte da vas to vrijeđa, ja sve narode doživljavam svojima!

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.