Stigla ozbiljna prozivka za Dodika iz RS-a: “Sve me podsjetilo na bajku Christiana Andersena”, tvrdi Bosić

Zastupnik SDS-a u Parlamentu BiH Mladen Bosić danas je u Danu uživo na televiziji N1 komentarisao aktuelne političke odnose u BiH te je uporedio situaciju sa Miloradom Dodikom sa bajkom Hansa Christiana Andersena “Carevo novo ruho”. Imao je šta reći i o visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

Jeste li razočarani nakon poruka Ursule von der Layen? Postoji li šansa da BiH dobije zeleno svjetlo za početak pregovora sa EU?

“Nisam razočaran jer evidentno je da BiH skoro ništa nije uradila da zasluži taj status.

Bit će razočarani oni koji prave skupštinsku većinu, koji su na vlasti, pokušavali su da prikažu da su napravili veliki pomak BiH prema EU i na neki način to pokušali prikazati kao zaslugu nove vlasti koja je formirana prije godinu dana.

Najviše je stalo bilo predstavnicima Trojke, koji imaju potrebu da dokažu da njihov angažman sa SNSD-om i HDZ-om daje rezultate i kreće naprijed”, kazao je Bosić.

“Jedini napredak koji svi ponavljaju stalno jeste da je vlast formirana velikom brzinom i da je to napredak.

Ako je to jedini napredak, a sve ostalo blokirano uz par ovih zakona koji su od simboličkog značaja za građane, s druge strane svima je jasno da je proces vlasti i parlamentarne i izvršne u zastoju i nastavlja se iz prethodnog mandata”, dodaje on.

Poručio je da strankama koje su trenutno na vlasti ne bi odgovaralo da se brže krene prema EU.

“Mislim da one stranke koje su dugo na vlasti u BiH na osnovu ovog sadašnjeg sistema politike koja se vodi na konfliktima, njima omogućava da ostanu na vlasti i ne vidim da bi oni bili zainteresovani da se krene prema EU jer bi to na neki način značilo stabilnost države gdje bi se smanjio prostor za međusobne sukobe”.

“S druge strane, sasvim sam ubijeđen da su neki faktori zaista protiv procesa približavanja EU jer imaju primjer kako se to dešavalo u Hrvatskoj i šta je tada bilo u borbi protiv kriminala i korupcije upravo po insistiranju EU.

Oni su svjesni toga i ne vidim zašto bi oni bili za bilo kakav put koji bi im smanjio šanse da ostanu na vlasti”.

Mnogi se plaše da ne budu “budući Sanader”.

“Ne da se plaše da su budući Sanader, oni znaju da je to tako. To bi imalo informisan čovjek mogao da zaključi i zna, sudeći prema brojnim prijavama i predmetima koji stoje u ladicama Tužilaštva.

Politički uticaj na pravosuđe je evidentan i svi ga osjećaju. Ja sam ubijeđen da oni znaju šta znači primicanje EU. Ukoliko naprave previše koraka prema EU, bliže su tome kada će se otvoriti da priča o pravosuđu i visokoj korupciji”, kaže Bosić.

Foto, Anadolija / Mladen Bosić
Foto, Anadolija / Mladen Bosić

Proces protiv Dodika?

“Mislim da je ovo nesrećan proces. Schmidt je u svojoj nemoći i nekoj vrsti bijesa donio zakon koji bi rijetko ko donio, znači zakon da one odluke koje on nametne a neko ne prihvati, bude krivično djelo.

Mislim da je to presedan koji ćete rijetko naći. Umjesto da se on obračuna sa svim ljudima koji ne prihvataju odluke, on je to prebacio na nejaka pleća pravosuđa BiH”, ističe Bosić i poručuje:

“Schmidt je sebe doveo u gubitničku poziciju. Sama činjenica da se opet nije pojavio na sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a, dovoljno govori o nekoj vrsti nemoći. Ukoliko se to nastavi ovako, može dovesti do jačanja Dodika što i jeste njegov cilj. Manje je od godinu dana do lokalnih izbora”.

“Najmanji efekti sankcija su na ljude kojima su izrečene, a najveće na građanima. Transakcije koje kontrolišu SAD su zaustavljene, do ovih sada neugodnosti privremenog karaktera kao što je ukidanje domena na zvaničnim sajtovima institucija”.

Bosić dodaje da Dodik napad na sebe izjednačava sa “napadom na RS”, ali ističe da u Republici Srpskoj dolazi do “djelimičnog triježnjenja”.

“Dodik se bori da izjednači napad na sebe kao napad na RS, da mobiliše građane RS koji ga podržavaju. Čini mi se da dolazi do djelimičnog triježnjena u RS, događaj koji je doprinio tome jeste videoklip oko Dodikove posjete dječijem vrtiću”.

“Neodoljivo me cijela situacija podsjetila na onu bajku Christian Andersena koja govori o tome da dječak prepozna iz mase da je car go.

To nije bajka, to je političko štivo u kojem ima nevjerovatnih sličnosti sa sadašnjim sistemom u BiH. Tu imate spin doktore, prevarante, imate cara koji je Dodik.. Čitava slika te priče, bajke, simbolički oslikava ono što se dešava ovdje”.

Zbog Dodika ste opet čitali bajke?

“Pala mi je na pamet ta sličnost kada dječak viče “car je go” sa ovim dječakom koji je uzviknuo “đesi lopove”. To nije lektira, to je ustvari priča za odrasle i preporučio bih svakome da pročita jer će naći mnogo sličnosti”, ističe Bosić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.