Stigla poruka iz BiH za Anu Brnabić: “Ne možete uljepšati opasne poruke koje ste danas uputili BiH”, tvrdi Ademović

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bosne i Hercegovine Kemal Ademović ukazao je na izjave predsjednice Narodne skupštine Srbije Ane Brnabić i osudio dijelove njenog govora, koji sugerišu revizionizam, kršenje međunarodnog prava i predstavljaju prijetnju suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

Na početku saopćenja, Ademović je naglasio da su posjete slične ovoj dobrodošle, ali da je Brnabić svojim izjavama danas napala suverenitet BiH.

“Posjete parlamentaraca iz država regiona i svijeta koje za cilj imaju unapređenje odnosa i zdrave saradnje među zemljama su dobro došle. BiH i pored svega što je preživjela svoja vrata drži otvorenim za sve dobronamjerne zvaničnike.

Međutim, predsjednica Narodne skupštine Srbije svojim izjavama, koje su ukrašene porukama mira, vrši otvoreni atak na suverenitet i teritorijalni integritet BiH tvrdeći da su entiteti ‘stvorili’ BiH.

Gospođa Brnabić vrlo dobro zna, a svjesno vrši inverziju odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma na čije poštivanje prividno poziva, da postoji samo kontinuitet države BiH, a da su entiteti nastali unutrašnjom strukturom modificiranom Ustavom BiH”, kazao je.

Ademović navodi da Brnabić svjesno promoviše usvajanje akata u Narodnoj skupštini Republike Srpske, koji “u svojoj suštini najdirektnije krše kako sami Dejtonski mirovni sporazum tako i suverenitet, teritorijalni integritet i međunarodni subjektivitet BiH”.

Ističe da je Deklaracija svesrpskog sabora, na koju se Brnabić poziva, eklatantan primjer kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, kao i ugrožavanja teritorijalnog integriteta BiH.

“Kako da shvatimo da, uoči obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima, predsjednica najvišeg zakonodavnog tijela Srbije Ana Brnabić u Banjoj Luci tvrdi da Deklaracija svesrpskog sabora ‘ne vrijeđa nikoga’ iako u tekstu Deklaracije,

između svih ostalih spornih i iznimno opasnih zaključaka, stoji: ‘Svesrpski sabor ne podržava rezoluciju o Srebrenici’, čime se direktno negira genocid, a i sama Rezolucija koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 23. 5. 2024. godine”, rekao je.

Govor predsjednice Narodne skupštine Srbije u Banjoj Luci nazvao je provokacijom za bosanskohercegovačku javnost, navodeći da “najavljuje neizvjesnost i priziva regionalnu nestabilnost koja može izazvati ozbiljnu destabilizaciju regiona, a time i cijelog evropskog kontinenta”.

“Ovim putem pozivam predsjednicu Narodne skupštine Srbije na intenziviranje otvorene i iskrene komunikacije i odnosa sa Parlamentarnom skupštinom BiH u skladu sa međunarodnim pravom i u duhu stvarnih dobrosusjedskih odnosa Srbije i BiH, poštujući principe međunarodnog prava o teritorijalnom integritetu, ali i suverenitetu, te nepovredivosti granica međunarodno priznatih država”, navodi se u saopćenju iz kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Kemala Ademovića.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.