Predsjednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić u Njemačkoj ustvrdila: “RS traži puno poštovanje Dejtonskog sporazuma”

Predsjednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je tokom posjete Berlinu, govoreći o Deklaraciji koja je usvojena na sverspskom saboru, da se u Njemačkoj ne čuje često da je Republika Srpska jedna od potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, da uvijek stoji uz ovaj sporazum i da traži njegovo puno poštovanje.

Brnabić je istakla da treba objasniti da Deklaracija koja je usvojena na Svesrpskom saboru, prije svega poziva na mir, stabilnost, poštovanje svih žrtava ratova u BiH.

-I to je Deklaracija koja poziva na poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dejtonski mirovni sporazum govori o BiH kao zemlji sa dva entiteta – Federacijom BiH i Republikom Srpskom i tri konstitutivna naroda i Predsjedništvu koje se sastoji od tri člana koje mora da se konsultuje o svim pitanjima spoljne politike BiH – rekla je Brnabić.

Navodeći da Republika Srpska traži puno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Brnabić je rekla da se upravo to ne čuje često u Njemačkoj i da su zbog toga ovakvi sastanci neophodni.

-Da otvorimo sve te teme bez ikakvog straha i zaziranja od teških tema i da stavimo sve karte na sto i da objasnimo.

Srbija nema šta da krije. Srbija treba da bude ponosna na sve ono što smo uradili.

Na kraju i za regionalnu mir, stabilnost i povezanost. Tako da sam se trudila da istaknem te aspekte – rekla je Brnabićeva.

Ona kaže da je da je u proteklih 48 sati imala veoma otvorene razgovore sa predstavnicima vlasti u Berlinu i da je veoma važno za Srbiju da ima stalnu komunikaciju sa Njemačkom.

Brnabić je navela da je na svim sastancima u Berlinu čula samo jasan stav Njemačke da Zajednica srpskih opština /ZSO/ mora biti formirana.

-Stav Njemačke je da Briselski sporazum mora da se implementira, da je bilo dosta kašnjenja, kao i da ZSO mora biti uvijek prva na dnevnom redu.

Nadam se da će to da se pokaže u praksi u neko dogledno vrijeme, iako se sa tim kasni više od 11 godina – rekla je Brnabić novinarima u Berlinu.

Ona je precizirala da je razgovarano o evrointegracijama Srbije, agendi proširenja, šta je to što je prioritet u radu parlamenta u smislu reformi u oblasti vladavine prava, implementaciji ODIHR preporuka za bolje izborne uslove, dijalogu sa opozicijom, ali i o situaciji u BiH, svesrpskom saboru i deklaraciji koju su usvojile dvije vlade, situaciji u regionu, kao i da li je moguće da Srbija, kao najveća zemlja regiona dodatno utiče na mir i stabilnost i bolju povezanst.

Ona je navela da je domaćine interesovalo zašto Srbija nije i da li će uvesti sankcije Rusiji, kakav je odnos prema Rusiji, kakav je odnos prema Ukrajini, kao i dijalog sa Prištinom.

Brnabić u Berlinu predvodi parlamentarnu delegaciju u dvodnevnoj posjeti Njemačkoj.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.