Stigla žestoka reakcija iz BiH nakon što je hrvatski premijer izazvao skandal u Sarajevu: “Gospodin Komšić je izabran za člana Predsjedništva voljom građana ove države”, kaže Hadžikadić

Hrvatski premijer Andrej Plenković jutros se nije pojavio na sastanku u zgradi Predsjedništva BiH zbog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, iako je najavljeno da će prisustvovati. Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Željka Cvijanović i Denis Bećirović dočekali su danas predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen i nizozemskog premijera Marka Ruttea.

Već su krenule reakcije, a prvi se ogaslio predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić.

“Današnji Plenkovićev nedolazak na sastanak koji je bio dogovoren u Predsjedništvu BiH je isključivo nepoštivanje institucija i legalno izabranih članova Predsjedništva.

Gospodin Komšić je izabran za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine u skladu sa Izbornim zakonom i voljom građana ove države. On je legalan i legitiman i predstavlja građane Bosne i Hercegovine u njenoj najvišoj instituciji, jer po Ustavu, sva tri člana Predsjedništva predstavljaju upravo sve građane

Bez obzira šta gospodin Plenković misli o Željku Komšiću ili bilo kojem drugom izabranom dužnosniku, dužan je da poštuje insitucije Bosne i Hercegovine.

A svi koji zagovaraju diskriminatorne politike, neka ih prvo primijene u svojim državama. Bosna i Hercegovina nije i neće biti prostor za zadovoljavanje apetita susjeda koji se miješaju u njena interna pitanja.

Nadam se da će predstavnici Bosne i Hercegovine razmisliti da se u budućnosti u diplomatskim odnosima s Hrvatskom ponašaju po principu reciprociteta: koliko oni pokažu poštovanja prema Bosni i Hercegovini, toliko treba pokazati poštovanja i prema njima”, navodi Hadžikadić – prenosi BHDijaspora.net.

Nakon što se premijer Hrvatske nije pojavio u Predsjedništvu, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, premijer Nizozemske Mark Rutte i predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković sastali su se u utorak u Sarajevu sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

Plenković je na mreži X saopštio da su sa Schmidtom razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

“Reformski i europski put ključan je za stabilnost, funkcionalnost i razvoj BiH. Pritom je važno postići politički dogovor o izbornoj reformi i osigurati ravnopravnost triju konstitutivnih naroda”, napisao je Plenković.

Hrvatski premijer je danas zajedno sa predsjednicom Evropske komisije Von der Leyen i nizozemskim kolegom Rutteom sastao sa predsjedavajućom Vijeća Ministara BiH Borjanom Krišto i zamjenicima predsjedavajuće.

Ranije su se Von der Leyen i Rutte sastali sa članovima Predsjedništva BiH, dok se Plenković nije pojavio.

Iz kabineta premijera Hrvatske Andreja Plenkovića rečeno je da je “konzistentna linija predsjednika hrvatske vlade da se ne sastaje sa Željkom Komšićem koji nije izabran za hrvatskog člana Predsjedništva voljom hrvatskog naroda u BiH”.

Za Hinu je još rečeno i da s Komšićem nikakvog kontakta nemaju ni druge institucije Republike Hrvatske.

Dodaju i da je Plenković jednako postupio i prilikom radnih posjeta BiH 2021. i 2023. godine kada je održao sastanke s dužnosnicima Vijeća ministara i Parlamenta BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.