STIGLO SAOPŠTENJE Željko Komšić dobio odgovor iz EUFORA: “Ne posjedujemo opremu za gašenje požara iz zraka”

Događaji Posljednje Vijesti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić dobio je odgovor od EUFOR-a gdje je tražio pomoć u gašenju šumskih požara.

Iz EUFOR-a su saopćili da su primili zvanično pismo od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića u kojem se od EUFOR-a traži angažman njihovih zračnih resursa, ukoliko su na raspolaganju, kako bi pomogli u suzbijanju šumskih požara u zemlji.

– Uzimajući u obzir mandat prema važećoj Rezoluciji 2549 VS UN, glavna zadaća EUFOR-a je održavanje sigurnog i stabilnog okruženja. Sukladno tom mandatu, EUFOR ne posjeduje posebnu opremu za gašenje šumskih požara iz zraka.

Međutim, EUFOR je spreman da po prijemu zvaničnog zahtjeva pruži podršku protupožarnim službama u BiH tako što bi obavio izviđanje terena iz zraka kako bi se utvrdile lokacije šumskih požara i usmjeravale aktivnosti vatrogasaca na terenu, ako je to potrebno – saopćili su iz EUFOR-a.

Podsjećamo da je Komšić uputio jučer zahtjev EUFOR-u jer, kako je rekao, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ne želi dati saglasnost za angažman helikoptera Oružanih snaga BiH.

Leave your vote