Stipe Prlić se oglasio i poslao veoma direktne poruke: “HNS šuti, a po Miloradu Dodiku ispada da u Bosni i Hercegovini žive samo Srbi”

Stipe Prlić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća u BiH, osudio je izjavu Milorada Dodika o “Hrvatima kao pokatoličenim Srbima” te je poručio da sumnja kako će se o tome uopće oglasiti Hrvatski narodni sabor na čijem čelu se nalazi Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

Dodikove posljednje izjave, smatra Prlić, ukazuju na to da se predsjednik Republike Srpske nije spreman mijenjati.

“Ne vjerujem da će se predstavnici Hrvatskog narodnog sabora uopće oglašavati jer ni na koji način ne žele ugroziti odnose sa takvim Dodikom.

Kako je krenulo prema izjavama Milorada Dodika, izgleda da u Bosni i Hercegovini žive samo Srbi različitih vjeroispovijesti.

To je retorika koja dodatno usložnjava ionako složene odnose”, rekao je predsjednik HNV-a u izjavi za N1.

Ranije je Upravni odnor Hrvatskog narodnog vijeća objavio da Dodik iznosi i ženomrzačke stavove prema ministrici vanjskih poslova BiH, Biseri Turković,

aludirajući da joj je “svaka za šamara”, što smatraju nedopustivim jezikom koji jedan visoki zvaničnik nikako ne bi smio koristiti u javnom prostoru.

Prema njihovom mišljenju, Dodik ispituje granice međunarodne zajednice.

“UO HNV BiH poziva na konstruktivne dijaloške aktivnosti, mirovni angažman i izgradnju funkcionalnog društva i države Bosne i Hercegovine.

Nećemo šutjeti i mirno posmatrati dok Milorad Dodik Bošnjake i Hrvate pokušava poniziti, te na taj način testirati granice Zapada i međunarodne zajednice”, zaključili su u Hrvatskom narodnom vijeću BiH.

Da li je ovo Dodik koji se promijenio i koji je korektan, upitala je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković nakon što je lider SNSD-a i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik sramno poručio kako joj je “svaka za šamara”.

Žustra reakcija

Turković je poručila kako na njeno pitanje trebaju odgovoriti oni koji Dodika ohrabruju,

“koji mu popuštaju i koji ga jačaju dok aktivno radi na rušenju države, otima državnu imovinu, najavljuje secesiju i nagrađuje Vladimira Putina”.

Šefica diplomatije BiH poručila je lideru SNSD-a kako bahatost i prijetnje fizičkim nasiljem neće je uplašiti…

“Nisu me uplašili ni snažniji neprijatelji, protiv kojih sam se borila i koji su odavno na smetljištu historije.

Ali, sramotna je šutnja onih koji su očito spremni prešutjeti i dozvoliti ponižavanje BiH”, dodala je Turković.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.