Sud BiH objavio detalje: Pročitajte presudu kojom su oslobođeni optuženi u slučaju Dženan Memić

Sud Bosne i Hercegovine je oslobodio Zijada Mutapa i druge koji se terete da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa, s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić 8. februara 2016. zadobio teške tjelesne povrede od kojih je preminuo.

Sud BiH je tako oslobodio Zijada Mutapa, Alisu Ramić (rođ. Mutap), Josipa Barića, Hasana Dupovca i Muamera Ožegovića.

Riječ je o prvostepenoj presudi na koju postoji mogućnost žalbe.

U optužnici se, između ostalog, navodilo da je optuženi Zijad Mutap organizirao grupu za organizirani kriminal s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život dana 8. februara 2016. godine, usljed kojih povreda je preminuo.

Toj grupi su kao članovi pristupili optuženi Hasan Dupovac, Alisa Ramić (rođ. Mutap), Josip Barić i Muamer Ožegović, pa su prikrivanjem dokaza i počinitelja, fingiranjem dokaza, prikrivanjem činjenica koje su im poznate, poduzimali radnje s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Branko Perić je, obrazlažući oslobađajuću presudu, komentirao kako su imali “optužnicu za pomaganje, a ne znamo ko kome pomaže i iz kojeg motiva”(?!), iako je iz gornje dvije rečenice posve jasno ko je kome pomagao i iz kojeg motiva.

Perić je dodao kako iz dokaza koji su im predstavljeni nisu “mogli vidjeti zašto su se optuženi povezali u grupi i šta im je bio motiv”.

U međuvremenu, Sud BiH objavio je detalje presude, a mi ih objavljujemo u cijelosti:

“Sud Bosne i Hercegovine je 24. novembra 2022. izrekao prvostepenu presudu u predmetu Zijad Mutap i drugi (S1 2 K 040832 21 K) kojom su optuženi Zijad Mutap, Alisa Ramić, Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović, na osnovu odredbe člana 284. tačka c) ZKPBiH, oslobođeni od optužbe jer nije dokazano da su radnjama opisanim u izreci presude počinili sljedeća krivična djela:

optuženi Zijad Mutap – organizirani kriminal iz člana 342. stav 3. u vezi s krivičnim djelima protuzakonito posredovanje iz člana 382. stav 2., pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 346. stav 2. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine (KZFBiH) i sprečavanje dokazivanja iz člana 349. stav 1. KZFBiH;

optužena Alisa Ramić – organizirani kriminal iz člana 342. stav 2. u vezi s krivičnim djelima pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 346. stav 2. KZFBiH, sprečavanje dokazivanja iz člana 349. stav 1. KZFBiH i davanje lažnog iskaza iz člana 348. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZFBiH;

optuženi Hasan Dupovac – organizirani kriminal iz člana 342. stav 2. u vezi s krivičnim djelom protuzakonito posredovanje iz člana 382. stav 2. i pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 346. stav 2. KZFBiH;

optuženi Josip Barić – organizirani kriminal iz člana 342. stav 2. u vezi s krivičnim djelima protuzakonito posredovanje iz člana 382. stav 2. i pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 346. stav 2. KZFBiH;

optuženi Muamer Ožegović – organizirani kriminal iz člana 342. stav 2. u vezi s krivičnim djelom pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 346. stav 2. KZFBiH.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba vijeću Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine u roku od 15 (petnaest) dana od dana prijema pismenog otpravka.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.