Sudija Branko Perić danas na ročištu šokirao priznanjem: Uvijek ću kršiti zakone koji su suprotni pravdi

Pred prvostepenom Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, u sastavu predsjedavajuća Aleksandra Obradović, sutkinja Osnovnog suda Brčko distrikta, Edin Bičo, sudija Kantonalnog suda u Goraždu, i tužiteljica Željka Fabić iz Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci, danas je održan nastavak pripremnog ročišta u predmetu protiv sudije Suda BiH Branka Perića.

Sutkinja kao svjedok

Komisija je prihvatila sve dokazne prijedloge optuženog Perića, kao i materijane dokaze i svjedokinju, koje je predložio Disciplinski tužilac Asmir Baćevac.

Sudija Perić je prigovorio tački 2. kojom se tereti za neopravdano kašnjenje u poduzimanju službenih radnji. Perić je, između ostalog, kazao da nekada nije bio u mogućnosti da postupa „u nekom brzom roku“, te da se niko „nije žalio na odugovlačenje“.

Ukazao je da je nekada teško pronaći dinamiku, te prigovorio da uplitanje diciplinskog tužioca u postupke koji su u toku „nije moguće i narušava nepristrasnost Suda“.

Tužilac Baćevac je ukazao da je sve u skladu sa Zakonom o VSTV-u i da je neopravdano kašnjenje po zakonu disciplinski prekršaj.

Tužilac je najavio deset materijalnih dokaza, te saslušanje sutkinje Minke Kreho, predsjednice krivičnog odjeljenja Suda BiH, na šta je Perić reagirao.

-To su sve dokazi koji mi idu u korist. Minka Kreho je predložena na okolnost neblagovremenog postupanja, ona to ne zna, ona je samo potpisala podnesak koji su napravili stručni saradnici – kazao je Perić – prenosi Avaz.

Rekao je da je apsurdno što je kao dokaz predložen njegov rad na tezi izdvojenog mišljenja u predmetu “Fadil Novalić i ostali”.

-To je apsurdno. Ja ću uvijek kršiti zakone koji su suprotni pravdi – kazao je Perić, a tužilac je odgovorio:

-Upravo ste priznali da kršite zakon.

Perić je predložio u svoju odbranu saslušanje sudija Gorana Radevića i Brace Stupara, koji su bili s njim u Vijeću u predmetu “Novalić i ostali”.

-Mi smo dogovorili način objave presude i mog izdvajanja mišljenja, kako bismo spriječili spekulacije- kazao je Perić.

Sudija Perić je, također, predložio saslušanje stručnih saradnica Erne Hodžić i Asmire Šuvalije.

Navodi iz optužnice

Glavna rasprava zakazana je za 7. decembar ove godine.

Podsjećamo, Perić se tereti da je 5. aprila ove godine kao predsjedavajući Sudskog vijeća u predmetu “Fadil Novalić i drugi” javno pročitao svoje izdvojeno mišljenje u odnosu na presudu, čime je, prema navodima iz tužbe, prekršio više članova Zakona o krivičnom postupku BiH.

Perić se tereti i da je u jednom drugom predmetu kao predsjedavajući Sudskog vijeća neopravdano zakasnio s izradom odluka zbog čega je došlo do kašnjenja u provedbi određenih radnji.

Također, Perić je na disciplinsku odgovornost pozvan i zbog toga što je u junu ove godine izdao saopćenje za javnost u kojem je, između ostalog, naveo:

-Tužilačko-medijska mafija je nakon disciplinskog postupka izdjejstvovala pokretanje i predistražnog krivičnog postupka protiv mene zbog počinjenja krivičnih djela odavanja tajnih podataka i kršenja zakona od sudije iz Krivičnog zakona BiH, počinjenih objavljivanjem izdvojenog mišljenja prilikom objavljivanja presude u svojstvu predsjednika Vijeća u krivičnom predmetu “Novalić i drugi” – naveo je Perić tada u saopćenju.

Disciplinski tužilac ocijenio je da je na ovaj način sudija Perić diskreditirao rad pravosudnih organa, te da je prekršio Zakon o VSTV-u.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.